News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Besök på Björkborn

Ett förslag på utflyktsmål

14-06-27
Nu till helgen finns det väl inget alternativ till Kulturglimtar, men det finns ju ett liv efteråt också. Jo visst, det blir ju GuldRush med VM och allt, och sen är det ju Marken, och sen är det snart jul, men ändå…

image013

Om någon skulle få lust och tid att göra en avstickare utanför kommungränsen, så har Sture Ekmark ett förslag

image008

Nobelmuséet i Björkborns herrgård utanför Karlskoga.

Sture berättar:

image011

I förra veckan var vi på besök i Alfred Nobels Björkborn och såg på museet där. I entrén möttes vi av en dam klädd som modet kring förra sekelskiftet föreskrev. Hon bjöd oss in och guidade oss genom entréhallen och upp på andra våningen till en stor matsal.

image006

Där vid ett bord satt en figur som vi alla trodde var en docka föreställande Alfred Nobel.

Men när guiden gick fram med en dammvippa och borstade av ”dockan” samtidigt som hon började berätta historien om Nobel fick gubben liv!

image002

–  Jag tar över här, säger den porträttlikt sminkade figuren och reser sig upp, eftersom jag själv är den som känner min historia bäst.

Han berättar bland annat att Alfred växte upp i Sankt Petersburg under mycket fattiga förhållanden sedan faderns fabrik i Sverige gått i konkurs. Men familjens nya företag lyckades och utvecklades till en industriell jätte. Alfred Nobel hade senare bostäder ibland annat San Remo, Paris  och i Skottland.

Nobel anlade fabriker i de flesta europeiska länder och i Nordamerika för att kunna dra nytta av sina uppfinningar. Han hade också intressen i flera andra företag, till exempel Branobel i Baku, Azerbaijan och Bofors järnverk i Karlskoga, där han hade en stor experimentverkstad, bland annat för att utveckla ett krut med liten rökutveckling. Han byggde där också en mönsteranläggning för tillverkning av kanoner.

image009

Vid årsskiftet 1893/1894 tog Alfred över en stor aktiepost i Bofors, Karlskoga, för en miljon kronor. Kort därefter stod han som ensam ägare till fabriken samt kringliggande industrier. Åren 1894 till 1896 bodde Nobel i Björkborns herrgård i Karlskoga där han arbetade med sin nyförvärvade vapenfabrik. År 1896 flyttade han sitt stora tekniskt-vetenskapliga laboratorium från Paris till sin villa i San Remo vid Genua och där bodde han sen fram till sin död.

En konflikt mellan Sverige och Frankrike uppstod då Nobels testamente skulle lagföras. Franska staten ansåg att Frankrike borde betraktas som hans hemland. Men fransk domstol enades om att ”där en man har sina hästar där anser han själv att han har sitt hem” och Alfred Nobel hade som tur var, sina ryska hingstar på Björkborns herrgård.

image007

Guidningen gick vidare genom arbetsrum och bibliotek och salonger medan ”Alfred” berättade vidare.

image012

I den gamla stallängan är numera ett café inhyst.

Testamentet lagfördes vid Karlskoga häradsrätt och instiftandet av Nobelprisen blev verklighet. De första prisen delades ut 1901.

image003

Besöket vid Björkborn innefattade också laboratoriet, där det också förekom ett par dockor. Guiden försäkrade att dessa inte var levande, men vi åskådare sneglade ändå lite misstänksamt på dem.

Allt som allt var det ett intressant och givande besök, som varmt rekommenderas.

Text: Sture Ekmark
Foto: Wilhelm Wilksen

1 kommentar till Besök på Björkborn

  • Siv SÖ

    Tack för den trevliga presentationen, hoppas många nappar och åker dit, det är väl värt ett besök.