News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bergslagsvallen 90 år

Bergslagsvallen 90 år.

2024-06-17
I 90 år har Bergslagsvallen funnits. Inträdet till det den stora händelsen var 1 krona för vuxen och 50 öre för barn. Många Ställdalingar har minnen från matcher i fotboll, ishockey, bandy och många andra aktiviteter. Fastboende och utflyttade passade på att chansen att träffa varandra den här idag.

Gunilla Råstock och Sofia Bergman var de som gjort grovjobbet med att planera festen. Tyvärr kunde inte Sofia vara med på bemärkelsedagen. Men Gunilla hade god hjälp av många frivilliga som skötte servicen till gästerna med bravur. Ljusnarsbergs Kommun bjöd på tårta. Lådan och ICA sponsrade dricka, kaffebröd och godis.

Besökarna slog sig ner vi borden och lät sig väl smaka

Besökarna välkomnades med dragspelsmusik och sång av Jorma Envik. Han är välkänd i Ställdalen med sin repertoar av välkända låter som går hem hos publiken.
SAIK:s kassör Hans Wester, som haft styrelseposter i klubben ca 30 år; berättade lite kring klubbens historia där Bergslagsvallen spelade en stor roll.
Det finns gamla fotografier. På fotona fanns personer som var viktiga för framgångarna på isen. Ett år lång man i 4:de division men mestadels i 6:an.

Kjell är en källa till kunskap och kunde, tillsammans med Hans och Eva,iidentifiera del flesta på fotona. En av dem var CykelYngve som drev cykelaffär i byn.
Det har funnits många ideella krafter som jobbat i många år för SAIK. En av dem var Greta Eriksson som på 40-talet startade simskola i Sågdammen. Hon var aktiv i klubben i 38 år. Simskolan har lärt många barn att simma under åren. Numera drivs den tillsammans med Hörkens Bygdegårdsförening i Kommunens regi men föreningarna håller med lärare. Just nu är två tjejer på utbildning.

För 90 år sedan fanns inte nuvarande klubbhus. Nere vid planen som spolas för skridskoåkning om vintrarna ligger en röd liten stuga som var omklädningsrum.
Först att byggas var tegelfasadsbyggnaden som idag är klubbrum med pentry. På senare år har delen där Lyftet och gymnastikhallen tillkommit. Lyftet är mycket frekventerat. Där tränar säkert några av dem som kommer att tävla för att koras till ”Starkast i Ställdalen” den 29 juni. Senaste tävlingen korades Emma Pettersson till starkaste kvinna. Hon är idag SAIK:s ordförande.
Nere i gymnastikhallen pågår gymnastik för både vuxna och barn. Vill man lära sig dansa finns också den möjligheten. I bottenvåningen finns också bastu.
Norr om klubbstugan ligger ett utegym med redskap som ger hela kroppen en genomgång.

Det har funnits många legendarer i klubb som Ställdalingar minns. Två av dem är Stig”Banco” Eriksson och Uno Albertsson. Dessa var under många år synonyma med Ställdalens AIK.
Näst år fyller klubben 100 år och då kommer man säkert att hylla flera andra som lagt ner mycket fritid för att driva verksamheten framåt.

All verksamhet bedrivs ideellt. Hans Wester ville föra fram klubbens goda samarbete med Ljusnarsbergs Kommun. Den äger fastigheten Det är nog rätt unikt att en kommun går in och stöder föreningslivet på samma sätt som Ljusnarsberg Kommun. Klubben och Kommunen delar på utgifter av underhåll. Ibland står Kommunen med material och klubben med arbetskraft. Men man kan också göra tvärtom. Vid större investeringar ansöker man om pengar hos Sparbanksstiftelsen och de beviljar nästan alltid ansökan. Ett exempel är utegymmet som de var medfinansiär av.

Undertecknad pratade en stund med kommunalrådet Ewa Leena Johansson. Jag berättade om Hans Westers eloge till det goda samarbetet som finns mellan föreningslivet i Ljusnarsberg och kommunen.
Ewa-Leena sade att politikerna var helt eniga i den frågan. De anser att föreningslivet främjar folkhälsan. Det är viktigt att innevånarna möts och kan dela sina intressen.

Men det var inte bara fika på jubileumsträffen. Det pågick tipspromenad och femkamp i vuxenklass och barnklass. I femkampen var en av uppgifterna an avgöra avståndet till en elstolpe. Lite knepigt men rätt svar skulle vara 48 m

Gunilla sammanfattade dagens aktiviteter och tacka alla för att de kommit.

Ewa-Leena fick det hedersamma uppdraget att dela ut priserna.

Viktor Jäderblom vann tipspromenaden för barn.

Adrian Breviks var bäst i barnklassen på femkamp.

Vinnare totalt i dessa båda klasser blev Alice Ytterberg

Gunilla visar upp priset som vinnarna i vuxenklasserna fick. Det är en kopia på affischen från invigningsdagen av Bergslagsvallen.

Bäst i vuxenklassen på tipspromenaden blev Kaija.
Vinnaren på 5 kamp blev Lotta. Hon hade tyvärr hunnit lämna Bergslagsvallen innan prisutdelningen.

Bäst att klara båda grenarna blev Tommy.

En glad, nöjd och lättad Gunilla tycket att firandet blev vad hon hoppats på. Solen hade lyst med sin närvaro

Hon hälsar alla välkomna näst år då Ställdalen AIK fyller 100 år.


Gunilla bjuder på sig själv. Det var synd att inte Sofia kunde vara med och njuta av hur bra allting blev som hon varit med att planera.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

 

 

2 kommentarer till Bergslagsvallen 90 år

  • Eva Landmark

    Så härligt att se så mycket positivt om saker.Så bra jobbat alla inblandade

  • Gunilla Råstock

    Rättelse: det var Hans Wester och jag som planerade och förberedde. Båda var där. Fia är med för fullt och planerar inför ”Starkast i Ställdalen”. Någon sorts missförstånd måste ha uppstått. Men tusen tack för reportaget // Gunilla R