News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Behovet av att äta

Behovet av att äta.

2015-12-28
001 (2)

Nattens snöfall lockade mig till en promenad i ”hemmaskogen” väster om Ställdalen tillsammans med gumman och hunden Jansson. Vi ville läsa av nattens spårstämplar efter fyrfotadjur i nysnön. Som förväntat fann vi spår efter mus eller sork, ekorre, räv och rådjur

Väl hemma i stugvärmen sitter jag nu vid datorn och bläddrar bland mina naturbilder. Väcks då till minnes en drastisk upplevelse en förmiddag i augusti.

Min gumma Thyra och jag pysslar i trädgården med våra grönsaksodlingar. Som så ofta håller ett tiotal av Ställdalens talrika skator till i omgivningen. Plötsligt utbryter ett hiskligt oväsen från skatorna i linden vid norra tomtgränsen. Vi reagerar för detta. Ser ett flaxande bylte falla mor marken. Konstaterar snabbt att en sparvhök tagit en av skatorna.
Jag hastar in i huset. Greppar kameran och sätter på ett lämpligt objektiv. Fattar stativet i farten och kilar ut. Höken med skatan i klorna har förflyttat sig ett tjugotal meter. Jag tar några bilder.

002

Med den hårt kämpande skatan i klorna förflyttar sig höken längre in på tomten.

005

Jag konstaterar nu att det är en sparvhökshona som tagit skatan. Storleksmässigt ser höken obetydligt större och tyngre ut än skatan.

007

Övriga skator i omgivningen samlas i äppelträden kring skådeplatsen och högljutt uttrycker sitt missnöje över händelsen. Skatan kämpar för att komma loss. Skriker hjärtskärande men sitter obönhörligt fast i hökens vassa klor.

009
010

Sparvhöken jobbar frenetiskt för att behålla sitt övertag. Med klorna säkert fästade i skatans bröstkorg försöker den ta livet av sin tilltänkta måltid. Fjädrar och dun rycks loss från skatan.

012
014

Så småningom avtar skatans krafter. Efter ett hårt kämpande för sitt liv avtar motståndet och livet upphör.

018

020

022

Sparvhöken som hela tiden varit medveten om min närvaro, flyger nu med tunga vingslag iväg med sin måltid för att få stilla sin hunger i lugn och ro.

025

Enligt tidsuppgifterna på bilderna kämpade skatan för sitt liv och sparvhöken för att få stilla sin hunger i 28 minuter, plus de minuter det tog mig att hämta kameran.

Att vara rovfågel och tvungen kämpa på detta sätt för att täcka sitt behov av mat känns främmande för mig. Jag går bara in i livsmedelsaffären, fyller min matkorg med den mat jag har behov av. Matproducenterna har då redan gjort grovjobben med slakt och odling.
.
Text och bilder. Bengt Lundell.

4 kommentarer till Behovet av att äta

 • Leif Broman

  Snyggt fångat Bengt !

 • Frida Sandberg

  Tack Bengt. Jag ser fram emot dina fantastiska naturberättelser även nästa år. Till dej och din ”gumma” önskar jag ett Gott Nytt År

 • Rolf Neuman

  Fantastisk bildserie.

  Intressant att en sparvhök klarade ett så stort byte.
  Såg för ett par år sedan när en sparvhökshona försökte ta nötskrikor vid fågelbordet.
  Skrikorna bara duckade vid anfallen och verkade inte bry sig fastän höken gjorde minst ett halvdussin anfall.

 • Kenne Svedberg

  fantastisk bildserie på Sparvhöken !