News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Bärgslaget på Malmtorget

Bärgslaget på Malmtorget

2015-07-15

Sedan några år tillbaka står Ljusnarsbergs Kammarmusikförening som arrangörer för det musikaliska inslaget på Treskillingdagen.

IMG_3434_650px-1

I år var det Spelmanslaget Bärgslaget som stod för underhållningen.

IMG_3440_650px-1

Kopparbergarn talade med dess ledare, Gunnel Sandberg, före framträdandet. Hon berättade att det är 15 år sedan några spelsugna personer samlades för att spela folkmusik. Nu är det 18 spelmän som möts en gång per veckan i ABF:s lokal i Lindesberg. De kommer från Örebro i söder till Ställdalen i norr. På reportoaren finns gamla traditionella låtar men också nyskrivet material. Fiol, nyckelharpa, munspel och gitarr fanns med på scenen den här dagen.

IMG_3446_650px-1

Bärgslaget spelar många låtar med lokal anknytning. De började framträdandet med 3 låtar efter Axel Inge från Storå. Skänklåt kunde spelas när man överlämnade gåvor till ett brudpar. Spikens Vals, en mycket spelad låt på spelmansstämmor på trakten, samt en Brudmarsch. Brudmarscher spelades på väg till kyrkan.
Axel Inge var en gång med och startade Örebro läns Folkmusikförbund och Spelmansstämman i Siggebohyttan.

IMG_3442_650px-1

Låtarna framfördes i olika konstellationer
Gunnel Sandström berättade att det finns 24 häften med folkmusik, Svenska låtar, som bröderna
Nils och Olov Andersson tecknat ner. Tillsammans innehåller de cirka 500 låtar. Det är en riktig kulturskatt och en guldgruva för de som spelar folkmusik.

IMG_3449_650px-1

Lalla berättade om sitt instrument, nyckelharpan. I kyrkor från 1300-talet finns målningar på människor som spelar instrument liknande nyckelharpan. På 1500-talet kom den modell av nyckelharpa som man spelar på idag. Många spelmän har själva byggt sina nyckelharpor.

IMG_3454_650px-1

Publiken fick också ett smakprov på att spelmännen även har sångröster. Tre spelmän framförde
” En fattig bonddräng” med mycket känsla och glädje.

IMG_3447_650px-1

Det blev en fin stund i folkmusiken tecken.

Text: Thyra Lundell Bild: Bengt Lundell

2 kommentarer till Bärgslaget på Malmtorget

  • Inga-Lill Ohlström

    Håller med Inger Aftonljus att Thyra o Bengt L gör ett fantastiskt fint arbete när de låter oss läsare ta del av deras upplevelser i både ord o bild!
    Den här gången finns dock plats för en liten korrigering. Splledaren för Bärgslaget, (även nuvarande ordföranden i Örebro läns Folkmusikförbund) lystrar till namnet Gunnel Sandberg. I övrigt delar jag helt Thyras o Bengts uppgifter.
    Mvh Inga-Lill O

  • Inger Aftonljus

    Härlig skildring med finfina bilder. Tack Thyra och Bengt!