News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Balansens dag i Kopparberg

Balansens dag i Kopparberg

15-10-01
Willy-Andersson-och-Anna-Marina-Lagerlof
Willy-Andersson-och-Anna-Marina-Lagerlof samtalar

Under torsdagen ordnades en mycket välbesökt dag om Balans på Koppargården. Arrangemanget görs för tredje gången men under nytt namn. Förr hette det Peppar, peppar men nu Balans och hålls i hela Örebro län. Bakom dagen står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, pensionärsförening, vårdcentral och Örebro läns idrottsförbund samt Värket i Bångbro. Spindeln i nätet är Barbro Karlsson, folkhälsosamordnare på Örebro läns Idrottsförbund.

Barbro-Karlsson
Barbro Karlsson informerar

Syftet med den årligen återkommande kampanjen är i år att förhindra fallolyckor bland äldre. Vi fick lära oss att det finns mycket att göra för att träna upp styrka och balans samt att det aldrig är för sent att börja.

Bo-Samuelsson
Bo-Samuelsson ser nöjd ut med att kunna träna

Träning låter kanske avskräckande, ja rent av motbjudande för en del men de övningar vi fick prova på var genomförbara för så gott som alla. Medicinsk yoga, balansövningar med möjlighet att hålla sig i stolsryggen, tips om sittgymnastik stod på programmet. Alla deltog och trevligt var det dessutom.

Hur mycket ska man träna då? Rekommendationerna är framför allt att undvika att sitta långa stunder. Man kan resa på sig lite då och då.
Varje vecka bör alla vuxna röra på sig med måttlig intensitet 150 minuter.

Anna-Meit-Brygg
Här känner Anna-Meit Brygg efter hur man tränar armarna.

För oss som hunnit upp lite i ålder får man dessutom plussa på med balansövningar. Stå på ett ben, stå med ena foten framför den andra. Vill man göra det lite svårare för sig kan man blunda under övningen.

En nog så viktig upplysning var att balansen går att träna upp!

Text och foto: Birgitta Palm Andersson

1 kommentar till Balansens dag i Kopparberg

  • Gunilla Andersson

    Seniordagen, Bättre balans, har varit ett samarrangemang som planerats och genomförts i samverkan mellan Ljusnarsbergs kommun, Region Örebro län,Örebro läns idrottsförbund, PRO, Värket och MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.