News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Äventyrsresa med Christer och PRO

Äventyrsresa med Christer och PRO

14-10-26
IMG_6871

PRO-arna i norra kommundelarna är ett äventyrligt släkte som gärna besöker lite udda mål tillsammans med Christer Lindström som chaufför och reseledare. Den här gången gick resan söderut mot Pershyttan och Nora.

IMG_6872

Ett första stopp gjordes dock redan i Guldsmedshyttan där man besökte den gamla silvergruva som man finner om man strax söder om rondellen tar av upp till höger.

IMG_6873

En intressant iakttagelse var den så kallade stollen, en ort som går rakt in i berget tills den möter själva gruvan. Om man tittade in kunde man se dagsljuset i den andra änden.

IMG_6889

I Pershyttan gick vi först ner cirka 40 meter under jord i den så kallade Lockgruvan. Nedstigningen skedde via trappor, vilket var möjligt eftersom schaktet var inte lodrätt utan lutade i cirka 45 grader.

IMG_6891

Detta i sin tur berodde på att gruvan var så gammal att den hade bearbetats genom tillmakningsmetoden med eld och vatten.

IMG_6893

IMG_6894

IMG_6896

Gruvan övergavs så småningom och vattenfylldes men kunde åter bli tillgänglig genom att man sprängde en tunnel från Åkergruvan cirka 100 meter under jord och då kunde Lockgruvan tömmas på vatten.

IMG_6884

Upptäcktsfärden gick vidare till hyttan, där guiden Nils-Erik Karlsson tog oss med på en rundvandring. Han berättade livligt och kunnigt om den enorma procedur som behövdes för att utvinna järnet ur malmen som kom från gruvorna.

IMG_6886

Hyttan drevs fram till 1950-talet och var på slutet igång dygnet runt.

IMG_6902

En intressant sak var att man återvann överskottsvärmen från smältningsprocessen så att den kom till nytta i andra delar av verksamheten, och dessutom kom energin från träkol, som producerats i trakten. Värmen kom bland annat till användning för att driva en ångmaskin med. Även den var på sätt och vis återvunnen, då den ursprungligen suttit ombord på ett fartyg som ”hjälpkärra”,  en motor som drev fartygets elgenerator.

Text och foto: Sture Ekmark

1 kommentar till Äventyrsresa med Christer och PRO

  • Thyra Lundell

    Vilken härlig resa. Synd att jag inte kunde vara med. Bra bilder gav iallafall bra insyn i upplevelsen.