News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Åtta sagovärldar i papper på Frövifors Pappersbruksmuseum

Åtta sagovärldar i papper på Frövifors Pappersbruksmuseum

19-06-08 Pressmeddelande

Nätverket Lindekultur – 2019-06-08 08:00 CEST

Åtta utställare har skapat varsin sagovärld i papper på årets sommarutställning.

Lördag 15 juni kl 11.00-14.00 är det vernissage för ”A Paper Art Fantasy” – årets sommarutställning på Frövifors Pappersbruksmuseum. I utställningen A Paper Art Fantasy medverkar åtta konstnärer som skapat varsin sagovärld i papper som material.

Frövifors Musikkår underhåller under invigningen 15 juni som hålls utanför museets entréhus. Utställningen visas sedan under sommaren (tis-lör, kl 10-16) fram till 31 augusti.

A Paper Art Fantasy: I sommarutställningen A Paper Art Fantasy medverkar åtta konstnärer: Annika Toijanen, Cajsa Söderman, Johan Gaellman, Maja Svensdotter, Mattias Käll, Nina Lindgren, Sara Nilsson och Petra Staav.

”Valet av dem har varit utifrån att de använder papper som material på olika sätt i sina verk. I vår inbjudan erbjöd vi utställarna varsin ”scen” för att skapa en sagovärld i papper. Vi delgav våra inspirationskällor, bl a. Trollkarlen från Oz och Alice i Underlandet, som en startpunkt i deras arbete. Sagorna som kan ge uttryck för både det vackra och harmoniska och det mer mörka och dubbeltydiga”, skriver Frövifors Pappersbruksmuseum på sin hemsida: ”Konstnärerna har skapat sina verk fritt utifrån dessa referensramar. Vi ser fram emot att få visa en vacker och spännande utställning som bjuder på mångsidighet i innehåll och i papperstekniker”.

Medverkande konstnärer om sina verk på sommarutställningen ”A Paper Art Fantansy”:

Annika Toijanen – född 1972 och bosatt i Stockholm:

”Verket SOILU är uppbyggt av tusentals remsor av vitt kopieringspapper. Formen ringlar sig i ett vattenliknande mönster, ett slutet kretslopp i både stillhet och konstant rörelse, som förstärks av de reflektioner den skapar. Upplyst av färg hänger SOILU ner från taket och väller ut över podiet. Det finska ordet soilu betyder bland annat norrsken eller polarsken men används även för att beskriva vågors rörelse över en vattenyta. SOILU har fått sitt namn efter en sjö i en by i nordöstra Finland som rymmer min familjehistoria.”

Cajsa Söderman – född 1988 och bosatt på Ingarö

”I skapandet av mitt verk har jag inspirerats av olika sagor och även av lekar jag gärna lekte som barn. Något som alltid har tilltalat mig är drömmen om att flyga, det finns något magiskt i det och i att resa. Att besöka hemliga världar. Med mitt verk har jag skapat en hemlig plats, en slags magisk sagoskog. Som betraktare får ni en inblick i en annan verklighet och i vad som kanske kan ske i skogen när vi inte tittar så noga. Jag har skapat i papper sedan femårsåldern. Det började med att jag klippte ut små djur att leka med. Efter det var jag fast i skapandet och jag har fortsatt klippa sedan dess.”

Johan Gaellman – född 1969 och bosatt i Molkom

”Jag vill visa en värld vari det går att upptäcka eller ana sammanhang och berättelser. Jag gillar det trolska, och jag gillar berättande i både bild, form och text. När jag skapar försöker jag få fatt i det där som intresserar mig, men som jag bara anar i ögonvrån. Jag prövar gärna nya material och metoder med jämna mellanrum. Papper som material är annars något som jag ofta återkommer till. Jag har tidigare, bland annat, skapat rumsstora installationer med kartong och papper. Även ”målat” papper med eld (dvs jag har bränt papper som sedan använts till bild- och skulpturbygge). Denna gång blir det en sagovärld – en lek med sagornas atmosfär och symbolik, och papperet som material”.

Maja Svensdotter – född 1980 och bosatt i Stockholm

”Fantasi – framtidens fakta. Slutna universum. I min installation rör det sig om universum och jorden. Att vi är individuella delar som ändå påverkar varandra på de mest märkliga sätt. Vem styr egentligen vad och hur? Majstänger blandas med chemtrails, stjärntecken, livsträd och ufon så som delar av en stor gudomlig komedi. Kanske pekar det framåt mot vad som i framtiden kommer att uppfattas som sanning? Jag älskar att arbeta i papper och få använda min sax till att få fram nya konturer och silhuetter i detta anspråkslösa material. Att arbeta med fibrer är något som jag gör i min breda konstutövning- när jag arbetar med trä, när jag jobbar i textil och när jag gör mina silhuettklipp!”

Mattias Käll – född 1977 och bosatt i Örebro

”I sagovärlden så finns förtrollningen ofta närvarande och ibland försätter den någon i sömn. En sömn som ses som omöjlig att vakna ur. Sagans hjälte kliver fram och för att förtrollningen ska brytas måste denne klara av vissa utmaningar, besegra en drake, eller fatta rätt beslut. I historien om Törnrosa faller hon i en hundraårig sömn i ett slott som täcks av rosor, en prins tar sig fram till hennes bädd där hon sover och väcker henne med en kyss. Den förtrollning som vi lever med idag är historien om oljan. Det är den som vi byggt de senaste hundra årens utveckling kring. Det är den som vuxit sig tät runt oss. I skulpturen har jag använt pappret till att skapa former som påminner om blombuketter eller rosor. Den svarta färgen kopplar jag till oljans svärta. Rörelsen ser jag som en bild för vår sömntunga andning.”

Nina Lindgren – född 1988 och bosatt i Stockholm

”Jag brukar tänka på den gamla tidens upptäcktsresande, de som reste i världar där allt kunde finnas. Innan allt är upptäckt och definierat är gränserna lösa och flytande mellan vad som är verkligt och overkligt, möjligt och omöjligt. Jag närmar jag mig den där magiska punkten när jag skapar, där den enda begränsningen är fantasin. En magisk realism där huset som balanserar på en endaste liten planka aldrig kommer att falla, så länge jag inte vill det. Det är en värld där verkligheten är fri att definiera. Alla verkar bli glada av att bli av med kartong. Jag blir glad när jag hittar den. Den brukar ligga slängd på gatan, ligga i drivor i butiker efter varutransporter eller svämma över återvinningskärl. Det är ett fantastiskt material som varierar i färg, textur, tjocklek vilket ger ett organiskt och nyanserat resultat.”

Sara Nilsson – född 1978 och bosatt i Deje

”Jag är inspirerat av boken Alice i Underlandet av Lewis Caroll i min skulptur. Den består av flera olika delar men som tillsammans skapar en slags kryptisk berättelse. Jag gör mina skulpturer i papier mache. Det är en tidskrävande process där figuren byggs upp lager för lager av antingen rivet papper eller pappersmassa och limblandning, en slags papperslera. När det torkat blir materialet starkt och hållbart, nästan som trä och kan filas och slipas. Hela processen repeteras många gånger. Jag experimenterar med olika papperstyper och yttexturer där vissa ytor får behålla sin ojämna struktur, medan andra slipas helt släta. När figuren slutligen är färdig skulpterad målas den. Jag lägger stor vikt vid att med hjälp av måleriet få fram ett visst uttryck och stämning.”

Petra Staav – född 1971 och bosatt i Sundsvall

”Vi människor har alltid berättat sagor om det fantastiska och övernaturliga. Inom den nordiska folktron finns en mängd olika övernaturliga väsen, där vissa var till för att skrämmas och vissa för att ge hjälpsamma råd. Det magiska och hemlighetsfulla väsen finns där invävda, halvt dolda, i vår vardagliga värld. Endast dem som vet vad de ska titta efter hittar dessa varelser. Jag finner glädje i att gömma symboler och varelser i detaljerna, för så fort betraktaren har hittat något gömt väcks upptäckarlusten och nyfikenheten att finna fler figurer som inte kan ses vid första anblicken. Mönstren skär jag med hjälp av en skalpell vilket gör det möjligt att skapa en detaljrikedom i smått format. Själva papperet är i sig självt ett tvådimensionellt medium men upplevs av skuggeffekten från de utskurna detaljerna som tredimensionellt. Ett magisk resultat från en magisk värld.”

1 kommentar till Åtta sagovärldar i papper på Frövifors Pappersbruksmuseum