News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Atlas för nutid och framtid

Atlas för forntid nutid och framtid

16-06-29
_DSC1380

Kulturgruppen vid Ställbergs Gruva är i full färd med att förbereda årets olika evenemang.

Nytt för i år är den avslutande delen av trilogin om Ljusnarsbergs kommun, som består i en utställning med namnet “Atlas – från slumrande materia till kommunen” och arbetet med att färdigställa utställningslokalerna i det gamla maskinhuset pågår.

_DSC1386

Karin Linderoth visade lokalerna och berättade om utställningen.

Det besökarna möter är inte en vanlig samling kartor som visar hur man hittar vägar och platser, säger hon. Det är inte en atlas över Ljusnarsbergs kommun eller över livet där. Atlasen utgår i stället från två viktiga frågor som ställts under arbetets gång: 

Vad är värt någonting? Vad, eller vem, får vara med?

När det gäller de här frågorna tror vi att vi behöver nya kartor, för att röra oss mot mer omsorg, mer mening, mer gemenskap, och för att inte bli obstinata, potentiellt farliga, människor. 

_DSC1387

Vi går in i den andra delen av utställningslokalen, som ännu bär prägel av gammal industrilokal eller verkstad.

_DSC1396 _DSC1393

På väggarna där hittar man, som så ofta i sådana här miljöer, slumpmässiga spår av mänsklig aktivitet.

Utställningen har vernissage den 2 juli, samtidigt som Kulturglimtar i övrigt, men är även öppen onsdag till söndag klockan 11 – 17. fram till den 23 juli.

_DSC1392

I samband med utställningen blir det också en vandring mellan tre ”torn”; ett i skogen, ett i kanten mot industrisamhället och ett socialt torn i kontorsbyggnaden. De olika tornen ger besökarna möjligheter att betrakta saker ur olika perspektiv, säger Karin.

Men utställningen är inte den enda aktivitet som ”gruvbolaget” inbjuder allmänheten till i sommar.

_DSC1402

Den 7 juli blir det nypremiär på ”Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsbergs kommun och resten av världen” , berättar Carl-Oscar Sjögren, och sedan blir det ytterligare fem föreställningar. Varje föreställning börjar med en filmförevisning i Pärlan (gamla FH) i Kopparberg, och sedan blir det bussfärd till Ställbergs gruva där olika upplevelser avlöser varandra. Även en måltid i autentisk miljö, ingår i biljettpriset.

_DSC1405-2

Carl-Oscar tog oss med till teaterrummet. När Kopparbergarn kom dit höll Eric Sjögren och Peter Widell på att fixa med anläggningen för ljus och ljud, så att det ibland

_DSC1398

blev nästan mörkt,

_DSC1400

ibland alldeles för ljust –

_DSC1407

eller någon överraskande färg. Men Carl-Oscar behöll lugnet och informerade om allt som kommer att ske under föreställningen där fem personer berättar om sin plats i världen, varvat med inspelade intervjuer med andra och med levande musikinslag. Avslutningen sker, liksom förra året, i den stora lokalen intill med en slags allsång innan bussen tar besökarna tillbaka till Kopparberg.

Text och foto: Björn Öringbäck

 

1 kommentar till Atlas för nutid och framtid