News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Arcus – vad är det?

Arcus – vad är det?

18-10-06
arcusarbetare

Jag sitter i en lokal i centrala Kopparberg med stora skyltfönster och ser vår bys vardag vandra förbi. Många stannar och tittar på vårt fönster – arcus – vad är det för något?

arcusdeltagare

Vi jobbar med Stöd och Matchning åt Arbetsförmedlingen. Våra deltagare har haft svårigheter med att hitta jobb, oftast är det språket som ställer till det. Arbetsförmedlingen betalar för arcus, för att vi ger handledning i jobbsökandet. Vi vill hitta arbetsgivare som vill anställa och vi söker praktikplatser. Efter att arbetsgivare har lärt känna våra deltagare, är meningen att praktik leder till anställning.

Det är inte lätt för någon, att söka jobb. Ännu svårare är det på främmande språk och via internet, ifall man inte är van att använda nätet till allt.
För arbetsgivarna är vi ett tryggt sätt att hitta anställda. Kom in, om du funderar, så förklarar jag de olika sätt Arbetsförmedlingen kan hjälpa till.  Så blir matchningen verklighet – den, som vill jobba hittar den, som har arbete, som ska göras.

Men varför behövs vi, det är ju Arbetsförmedlingen som ska förmedla arbeten!?

Jag gick, innan jag flyttade till Hörken, till arbetsförmedlingen i Finland. Ingen platsbank, ingen reception … ingen att fråga.
Så pass mycket förstod jag, och jag ändå kan finska, att det är privata arbetsförmedlingar, som sköter den biten. På kontoret skötte man kontrollen och penningflöden.  Jag förstod ingenting och sökte inte jobben i Finland. De var i stort behov av socionomer, men attan, hur söker man?
Jag har glädjen att ha jobbet, där man hjälper folk att söka. Att deltagarna får jobb, det kan inte jag lova, för det är arbetsgivarnas sak. Våra deltagare kan många olika yrken, men många har svårigheter med språket. Så har det alltid varit i Sverige, mycket arbete har gjorts på bristande svenska och det har gått bra. Det går bra nu med.
Vi kan träna yrkessvenska, som passar på er arbetsplats. Gäller att kommunicera!

Ljusnarsberg har många små företag. Det är inte lätt att anställa, men med vår hjälp, blir det enklare.
Det är det vi gör på arcus.

Text: Minna Roselli
Foto: Sture Ekmark

1 kommentar till Arcus – vad är det?

  • Frida Sandberg

    Vad bra att få en förklaring till vad Arco är för någonting. Jag har undrat över det många gånger när jag har gått förbi där. Och så hoppas jag att många får ett jobb genom detta initiativ