News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Älgtjärnskullen

Älgtjärnskullen

2019-09-17
Ställdalens Naturstudieklubb har gjort sin årliga kulturvandring med Håkan Mossberg som guide.

Ett 10-tal medlemmar samlades för att se och lära ytterligare om gamla Ljusnarsberg. Med Håkan i täten åkte vi mot Älvgrensbron. Där finns en väl tilltagen vändplats och ett vindskydd.
En promenad i obanad terräng och uppförslut vidtog. Men väl vid målet fick vi lön för mödan. Torpruinen ligger högt med en vacker utsikt mot söder.
Kjell Hansson och Håkan diskuterade namnet. Bland befolkningen sade man förr Ärttjärnskullen och tjärnen som ligger i sydost var såldes Ärttjärn, idag Älgtjärn.

I vilket fall som helst finns det idag bara lämningar av husgrunder kvar av torpet.

Som vanligt vid gamla torp finns jordkällaren kvar nästa intakt.
Resterna av en terrass syns också. Där har det funnits fruktträd och köksträdgård. Torpet byggdes 1891. Håkan har haft lite svårt att dokumentera vilka som bott där. Men på 1900-talet kom det namn som deltagarna kände igen. 1951 lämnade de sista torpet. Det var Anna med dottern Gunnel. Kjell Hansson kom ihåg att han sett dem när de ibland måste till Ställdalen för inköp. Det är förunderligt hur naturen på denna korta tid har återtagit marken.

Med lite fantasi kan man föreställa sig att det var en vacker plats med uppodlad mark runt om.
I nära anslutning till bostället låg ett par gruvor.

En av dem var vattenfylld och rätt djup.

Vandringen gick vidare mot en större gruva.

Maud Mossberg fick lite bonus för vandringen då hon kunde plocka med sig kantareller.
Så var det dags att ta sig tillbaka till bilarna. Kaffe och smörgås hägrade.

Deltagarna letade reda på sittplatser och kaffedoften spred sig över sällskapet. Det pratades om både stora och små saker.

Håkan har en mycket stor kunskap om Ljusnarsbergs gamla torp och gruvor. Det är mycket intressant att lyssna på honom. Synd bara att medelåldern på hans åhörare är rätt hög. Det behövs unga människor som kan berätta historien vidare.
Vi fick se beviset för att inte Håkan hade kunnat ställa upp söndagen den 8 som planerat då han var i Mora på fest.
I sin hand fick skribenten en vacker och tung ask.

När den öppnades låg där en medalj från vasaloppsarrangörerna. På baksida verifierades att Håkan Mossberg var den 34:de personen som hade klarat av 50 vasalopp. Ett extra pris var att han nu får åka hur många lopp som helst utan att betala anmälningsavgift.

Kopparbergarn kan bara gratulera till den fantastiska prestationen.
När termosarna var tomma lämnades ryggsäckarna i bilarna och ytterligare en vandring mot gruvor norr om älvgrensbron. Kopparbergarn följde inte med dit utan beundrade Hörksälvens och Kummelälvens relativt stora flöde.
Så var det dags att ta sig tillbaka till Ställdalen efter ytterligare en dag med ny kunskap och nya intryck.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Älgtjärnskullen

  • Lars-Ove Steen

    Erik Ersson Sten är 1891 50 år. Han gifter sig med Maria Eriksson 28 år från Grangärde. De bosätter sig på torpet Älgtjärnskullen som första brukare. Erik dör 1914 på torpet. Maria bor kvar till ca 1920. Maria avlider 1933 Fattiggården Rällsö. De får tre barn Hanna Maria 1892, David 1895 o Karl 1897. Hanna Maria får två oä söner Georg 1914 o John 1916. Georg adopteras av familjen Sandell Lindesberg. Min pappa John adopteras av Mia o Helmer Eriksson Kraftstation Lilla Kumlan. Hanna Maria gifter 192o med Bror Ivar Bergström. De får två döttrar Britta o Maj. Hanna Maria avlider 1929 Uddnäs Kopparberg. Maken flyttar nu till Örebro med flickorna. David ungkarl, avlider 1931 Stora Brusala. Karl avlider 1973 i Ställdalen. Gift med Stina en av 17 barn från Dammtorp Svartvik Ställdalen.

  • Inger Aftonljus

    Du är mycket välkommen att berätta här i Kopparbergarn också.

  • Lars-Ove Steen

    Jag kommer under hösten i gruppen Gamla Ljusnarsberg att berätta vilka som bott o verkat på Älgtjärnskullen. Mvh Lars-Ove