News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Älg och natur gav fotoseger

Älg och natur gav fotoseger

2019-03-26
I lördags samlades medlemmar från 8 fotoklubbar. Fotoklubben Zoom i Odensbacken var arrangörer när årets Närke Bergslagsfoto tävling redovisades.

Från Ställdalens Fotoklubb deltog endast Thomas Johansson.
Tävlingen har tre klasser. Färg på papper, 103 bilder, jury Ölands FK. Svartvit på papper 81 bilder. Jury var Fotoföreningen i Malmö. Pappersbilderna var hängda för påseende i lokalen. Den digitala klassen med 136 bilder visades på duk med projektor. Jury här var Skellefteå FK. Bilderna hade under veckan som gått varit utställda på Örebro Konsthall.
Det är en fantastisk upplevelse att se så många bra bilder av kreativa fotografer.

Innan resultaten av tävlingen redovisades fick publiken höra en mycket intressant föreläsning av Roine Magnusson från Tysslingen. Han var årets naturfotograf 2017. Roine talade om att starta projekt för att få ut mer av sitt fotograferande och därmed ge det en annan dimension. Han gav tre av sina böcker som exempel. Boken ”Kor, en kärlekshistoria” som han tagit bilderna till och Åsa och Mats Ottoson skrivit text. Vi fick njuta av några bilder som visade individen. Han menade att det var viktig av återge kornas olika karaktärer.
I boken ”Himlen är fortfarande blå” tar han sig tillbaka till sin barndoms somrar tillsammans med sin farfar. Alla fotona i den boken är tagna med analog kamera för att få in den rätta känsla i berättelsen.
Sist visade han bilder från boken ”Nära fåglarna” där också Åsa och Mats Ottosson skrivit text till. Det var helt sagolika foton av fåglar. Helt annorlunda än de fågelboksbilder som är mest vanlig.
Roine avtackades med en varm applåd. Han hade väckt många kreativa tankar hos publiken.
Nu var tiden inne för att redovisa placeringarna i tävlingen.

Från höger till vänster.
Bästa bild i svart/vit på papper blev Samuel Andersson FK Zoom med bilden ”Påfyllning”. En bild på en bonde som svalkar sin gris med vatten i sommarvärmen.
Bästa bild i färg på papper blev Hans Boström från Askersunds FK med bilden ”Vem är du?”
Bästa bild i digitala klassen blev Margita Eriksson med bilden ”Ensam”. En trolsk bild på en liten svamp i vackert ljus. Margita tillhör Karlskoga FK.
Dessa fick vandringspris med sig hem att förvalta till nästa års tävling utom Margita. Hon vann nämligen klassen för 3:dje gången och får därmed behålla priset.

Varje deltagare skulle lämnat in två bilder vars placeringar räknades ihop för att utse vinnare i varje klass.

Till vänster vinnare i svartvit på papper, Jurgen Puls. Vinnare i digitala klassen Mats Grimfoot i mitten. Till höger Thomas Johansson, vinnare i färg på papper.

I den digitala klassen fick Thomas Johansson fotona placerade så att han blev tvåa i digitala klassen. Klassen svartvit på papper intog han 4:e plats. I klassen färg på papper hade juryn placerat hans foton så det gav honom första plats.
Kopparbergarn och Ställdalens FK är mycket stolta över vännen Thomas. Här får ni njuta av Thomas bilder.

Magisk morgon i vildmarken

Älg i vårdagsgryning

Simmande rådjur

Sångsvan i isfall

Älg i vattnet

Storlomspar

På hemvägen åkte vi via Tysslingen men där var det bara några få sångsvanar. Blåsten var kall och hård så besöket blev inte långvarigt.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

5 kommentarer till Älg och natur gav fotoseger