News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

ABF satsar på Ljusnarsberg

ABF satsar på Ljusnarsberg

2022-01 31

Bergmästarevägen 10 är ABF:s nya hemvist i Kopparberg. Hela undervåningen i den före detta bokhandeln disponeras numera av ABF Örebro län och där finns nu nya fräscha lokaler för studiecirklar och föreningar i Ljusnarsberg. Förbipasserande ser förstås den nya skylten som kommit på plats i det gamla väggfästet. Skyltens färg har valts med tanke på att passa husets stil.

En titt i fönstret är som en spegling av ett samhälle där nya tankar och idéer samsas med kultur och tradition och det passar väl bra för att beskriva studieförbundets betydelse i dag.

En titt utifrån följs naturligtvis av en önskan att ta en titt där inne också, och tursamt nog är det öppet och folk på plats.
Vid ett bord sitter, från vänster: Daniel Johansson, Emelie Bergermark och Ante Mäkelä och gör upp planer för våren. De är alla verksamhetsutvecklare för ABF Örebro Län.

 

– Vi är inte stationerade här i Kopparberg, berättar Emelie, så det är inte alltid det är öppet och bara kliva in som i dag, men vi vill väldigt gärna hjälpa till på alla sätt vi kan. Vill man boka lokaler, starta en studiecirkel eller bara diskutera en idé, så är det bara att höra av sig. Det finns mycket information på internet, men självklart kan man också ringa.
En studiecirkel behöver ju en ledare, och ABF erbjuder gratis cirkelledarutbildning till dessa.

-Nu satsar vi extra på Ljusnarsberg, fortsätter Emelie. Alla resurser ska inte stanna i Örebro! Förutom att stödja engagemang och idéer som kommer från orten, vill vi också dra igång en del egna cirklar, till exempel hemberedskap Det handlar om vad man behöver tänka på för att vara förberedd och klara av en situation som ett längre strömavbrott.
Aktuellt i vår är bland annat också cirklar i byggnadsvård, reparation av gamla fönster, hembygdsstudier och makramé. Senare vill vi även starta en föreläsningsserie, men den ligger ännu på planeringsstadiet.
I våra lokaler ska vi också arrangera en mötesplats för människor som behöver träffa andra att diskutera sin situation med. Men all verksamhet behöver inte ske i våra egna lokaler, utan man kan mycket väl bedriva en studiecirkel på annan plats om det skulle passa bättre.

– Vi känner en stor glädje och iver att komma igång på allvar igen, säger Emilie Bergermark. Vi hann ju inte mer än flytta in i de nya lokalerna, så kom ju Coronapandemin och bromsade upp allting. Visserligen har det hela tiden funnits nya idéer och önskemål från föreningar och andra, men vi vet att behoven i länets norra del är stora, och vi ser fram emot att vara en del av en positiv utveckling där.

Foto: Bo Kempegård

Text: Björn Öringbäck

 

 

 

 

1 kommentar till ABF satsar på Ljusnarsberg

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Det är roligt att se att någonting startar efter alla meddelanden om stängningar