News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Yxsjöberg förr och nu

Yxsjöbergare söker urfolk

2019-07-06

I den gamla gruvbyn ett stenkast,ursäkta vitsen, från Dalagränsen finns det fortfarande några bofasta som lägger ned massor av sin energi på att försöka hålla byn levande trots att de flesta av dess invånare flytt för länge sen. Busstrafiken upphörde för tjugo år sen och inte finns det någon affär längre. Posten, telegrafen, skolan och ungkarlsbaracken är också borta.
Folkets hus och dansbanan finns bara på gamla bilder. Det är sorgligt men sant. Jag brukar passera där flera gånger i veckan och kommer då att tänka på allt roligt man hade på den tiden.

I går när jag svischade förbi mötte jag två av eldsjälarna som bor kvar: Kjell Persson och Kenneth Andersson. De berättade att de var i full färd ned att snygga till gamla Mojsen som numera fungerade som bystuga för att kunna ta emot en massa folk.

Under en gemensam kaffestund fick jag ta del av gamla skolkort och massor av saker från vår ungdom.
Allt detta och en massa annat vill dom erbjuda gamla Yxsjöbergare och alla som en gång i tiden bott i närheten. Med andra ord en HEMVÄNDARDAG. På deras affisch framgår det att den infaller den 20 Juli mellan klockan 14.00 och 18.00
Det tillfället tänker jag inte missa. Tänk om man får träffa nån skolkompis så här en sjuttio år efteråt, vilka historier det kan bli och det kan vi tacka Kjell och Kenneth för.
Hemvändare text o foto Leif i Nittkvarn

Kommentarerna är avstängda