News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Yitian Luan tillbaka på Skäret

Yitian Luan tillbaka på Skäret

17-05-24
LoggaNyBlåTätareFärgjusterad.ai

 

Yitian Luan tillbaka på Skäret – som Cho-Cho San i amerikansk uppsättning av Madama Butterfly.

yl2012

Den kinesiska sopranen Yitian Luan tog 2012 den svenska operapubliken med storm genom sin hyllade tolkning av Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret. Nu kommer hon tillbaka i en ny storroll i Puccinis Madama Butterfly.
– Jag är oerhört stolt och glad över att åter kunna presentera Yitian Luan för vår publik. Det hon presterade som Lucia var magiskt, och hon har kapaciteten att göra en lika enastående Cio-Cio San, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare.

yl20122

Yitian Luan hänförde såväl kritiker som publik i titelrollen i Opera på Skärets uppsättning av Lucía di Lammermoor 2012. Sedan dess har hon etablerat sig som en eftersökt sopran på operahus i framför allt Tyskland. På operan i Saarbrücken gjorde hon ny succé med samma roll år 2014 och har sedan dess fast engagemang där. I år har hon sjungit Adina i Kärleksdrycken och Amelia i Simon Boccanegra. Sedan hennes första besök på opera på Skäret har hon också hunnit med att sjunga bland annat Liù i Turandot, Violetta i La Traviata och Mimi i La Bohème.

Hon alternerar i rollen med den irländska sopranen Celine Byrne, som de senaste åren hyllats för enastående insatser på operascener världen runt. Efter debuten som Mimi i La Bohème på The Scottish Opera i Glasgow 2010 har hon gjort en rad stora roller i Europa, USA, Kina, Mexico och Ryssland. Förra året gjorde hon succé som Cio-Cho San på Moscow State Opera i Moskva och nästa år ska hon åter sjunga rollen i Tyskland.

Solisterna i sommarens uppsättning kommer från hela åtta länder. De senaste tillskotten är Javier Franco, Spanien och Dainius Stumbras, Litauen som alternerar i rollen som Sharpless. Javier Franco har sjungit de flesta stora barytonroller på operahus i Europa, Asien och Sydamerika och Dainius Stumbras har en fin barytonkarriär i hemlandet Litauen och har också sjungit ibland annat Moskva och Chicago.

– I år har vi fantastiska sångare från åtta länder, och flera är nya för den svenska publiken, så kanske får vi åter se ett stort publikt genombrott på Opera på Skärets scen, säger Sten Niclasson.

Aaron Cawley, tenor från Irland, delar på uppgiften att gestalta Pinkerton med det amerikanska stjärnskottet Cody Austin och den italienska mezzosopranen Cristina Melis sjunger Suzuki.

Amerikanska Leslie Swackhamer står för regin. Hon har en lång karriär som operaregissör i USA och har satt upp Madama Butterfly ett flertal gånger, senast på San Francisco Opera i höstas och helt nyligen på Washington National Opera. Den italienske dirigenten Marcello Mottadelli dirigerar Opera på Skärets orkester. Susan Mickey från USA gör kostym och Sven Östberg scenografi.

Madama Butterfly spelas tolv gånger mellan 29 juli och 27 augusti. Operan sjungs på originalspråket italienska och textas till svenska. För mer information och biljetter, se http://www.operapaskaret.se .

För ytterligare information, kontakta:
Sten Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: 070–890 15 02. E-post: sten.niclasson@operapaskaret.se.
Jens Frejrud, pressansvarig. Tel: 070–669 66 05. E-post: jens.frejrud@operapaskaret.se.

Opera på Skäret drivs av Kulturcentrum Ljusnarsberg, en ideell stiftelse vars mål är att driva en internationell operafestival på Skäret samt att medverka till utvecklingen av kommunens och regionens kulturliv. Opera på Skäret samarbetar med Ljusnarsbergs kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsmusiken, Länsteatern och Musikhögskolan i Örebro samt Bergslagens sparbanksstiftelse. Projektet stöds också av privata finansiärer som The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Fotograf: Andreas Hylthén

Kommentarerna är avstängda