Volontärer på resa.
2014-09-25
Ljusnarsbergs Församling ville uppmuntrade sina volontärer och bjöd på en resa i norra delen av Bergslagens kontrakt. Reseledare var komminister Per Åkesson.
Första stoppet blev Hjulsjö kyrka, invigd 1647. Per Schmidt, kyrkoherde i Hällefors guidade oss. Han berättade att kyrkan byggdes för att folkmängden ökade p.g.a. järnmalmsfyndigheter samt att mycket kolning förekom i skogarna runt Hjulsjö och Bredsjö. Ett exempel var att det kunde arbeta 4 personer i hyttan medan det sysselsatte 40 personer vid milorna.
Ett av de ovanliga föremål som finns i kyrkan år en dopängel av trä som skänktes till kyrkan 1763. Dopänglar av trä är tämligen ovanligt i Sverige men mycket vanligt i nere i Europa. Kortaket är en blå stjärnhimmel. På 1800-talet tjänstgjorde en präst, Benedictus, i församlingen. Under sina 50 år som församlingspräst hade han hade döpt alla församlingsmedlemmar utom tre.
Nästa etapp gick till Hällefors kyrka som invigdes 1645 och var då bara ett kapell. Även här var Per Schmidt vår guide. Bakom altartavlan kan man se delar av Jerusalem målat i taket.
Kyrkan har genomgått några restaureringar genom åren men de vackra takmålningarna är ursprungliga.
Färden gick nu vidare mot Grythyttans kyrka. Den invigdes 1632. Per Schmidt berättade att Gustav II Adolf gjorde Grythyttan till stad 1642. Det fanns åtminstone två skäl till det. Dels låg Grythyttan väldigt central till då vägarna från Värmland, Örebro och Falun korsades där och så hade man hitta en silverfyndighet strax söder om samhället. Vid den här tiden byggdes också Gästgiveriet. Tyvärr gick silverådern in under sjön så det gick inte att bryta malmen. 1682 drogs stadsprivilegierna in.
Renoveringen 1952 hittade man en målning som var gjord direkt på det liggande timret. Tyvärr var det bara en liten del som det gick att till vara. Man tror att det är Adam som tar emot äpplet av Eva.
I sakristians tak sitter en tavla som säg vara den ursprungliga altartavlan.
Nu var det dags för lunch och eftersom vi befann oss i Grythyttan var Måltidens Hus den naturliga platsen för den aktiviteten. Det smakade gott och behövdes för att genomföra den senare delen av resan. Deltagarna tackade Per Schmidt för att hade tagit sig tid och guidat oss under förmiddagen.
I Nora besökte vi Kyrkboden där man säljer Fair Trade varor och lite second hand. Några gjorde också ett besök i kyrkan.
Ett resmål hade vi kvar och det var Vedevågs kyrka. Kyrkan är åttkantigt. Den byggdes ursprungligen av Wedevågs Bruk 1837. Då var den till endast för dem som arbetade vi bruket. Gick någon utomstående på högmässa blev det böter. Den är lite ovanligt inredd. Predikstolen är bakom altaret och där finns också orgeln. Kantorn sitter på sidan och spelar.
Efter besöket i Vedevågs kyrka vänder bussen, med Christer Lindström vid ratten, åter till Kopparberg. Resan blev mycket uppskattad av deltagarna.
Text och foto: Thyra Lundell