News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vinterspår i Ramsberg

Vinterspår i Ramsberg

2020-02-03

Vinterspår, så kallas det kulturevenemang som årligen genomförs på olika platser i Lindesbergs kommun och under helgen var det dags för 2020 års evenemang. Så mycket vinter var det förstås inte, men massor av spår i form av de alster som kreativa hjärnor och skapande händer framställt till beskådande.

Kopparbergarns medarbetare Bo Kempegård hälsade på i Ramsberg, en bygd som är högaktuell eftersom ramsbergsborna uttryckt tankar om att lämna Lindesbergs kommun för att i stället bli en del av Ljusnarsberg! Kanske får vi anledning att återkomma till det resonemanget en annan gång.

Mitt i byn finns en informationstavla som anger var i världen som besökaren befinner sig, samt upplysningar om var och när man kan få veta mera.

Att hitta till kyrkan är dock inte så svårt. Den ligger på en kulle bara ett stenkast därifrån, och den syns för övrigt långt innan man upptäcker anslagstavlan.

Inne i kyrkan kunde man få guidning och få veta mera om kyrkan och dess sevärdheter, bland annat dessa mässhakar. Det latinska namnet på sådana är för övrigt cácula som betyder ”litet hus”.

Sedan 1971 tillhör Ramsbergs socken Lindesbergs kommun, men sockenborna har en stark sammanhållning och strävar efter att ha tillgång till samhällsservice ”på plats”. Man värnar också om sin egen bygd med vapen, men bara av ovanstående modell.

Här är några exempel på andra vapen.

Historien och traditioner har en stark förankring i Ramsberg. Bygdekursen presenterade sin verksamhet och i Kulturcentrum kunde man också prova på släktforskning.

Inger Ericsson är en av dem som jobbar frivilligt på Kulturcentrum.

Mats och Emma Premfors samt Ingemar Lundkvist, riktiga ramsbergare som är engagerade i det mesta.
Som kuriosa kan nämnas att Mats är född i Liberia men i prästboken står det Ramsberg. Herr och fru Premfors jobbade i Liberia men var folkbokförda i Ramsberg. Jag, Bosse, var arbetskamrat med Stig Premfors i Stråssa på den tiden.

I Församlingsgården kunde man fika eller få sig en tallrik soppa med bröd genom Ryttarkamraternas försorg och i Kapellet kunde man beskåda alster som Vävgruppen producerat, till exempel mattor, plädar och löpare. Konst av Linda
Lovén och formgjutning av Anna Jensen förevisades också i Ramsbergsgården.

1 februari 2020 Bo Kempegård för:

Hem


som ser till att bild och text harmonierar.

 

 

 

 

 

Kommentarerna är avstängda