News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vinterkväll i Nittälvsdalen

Vinterkväll i Nittälvsdalen

2024-03-23
På Ahlstroms parkering samlas några bilar .Klockan är straxt före 8 och 15 medlemmar i Ställdalens Naturstudieklubb säger hej till varandra.

Det är dags för den mångåriga traditionen att åka ut i senvinterkvällen för att lyssna efter ugglor och grilla.
Vi lämnar ett nästan snöfritt Ställdalen och åker västerut. Vid Lilla Kumlan börjar det bli snövallar efter vägen och uppe vid Stora Kumlan är det full vinter med mycket snö i skogen och höga plogkanter. På en dryg mil skiftar det från vårförsök till senvinter. Vägarna var bra plogade men ännu snötäckta för det mesta.
Meningen med bilfärden var ju att lyssna efter ugglor. Man stannar bilen med ojämna mellanrum kör ner fönstren på bilen och sitter tyst och lyssnar. Det är en fin upplevelse att bara höra tystnade. De sista åren har vi inte hört några ugglor och inte i år heller blev det lön för utfärden. Vet inte om ugglorna blivit färre eller hörseln sämre.

Vi återsamlas vid Kolbron. Det första som gäller är att länsa kaffe/te termosen på sitt innehåll.

Medan elden värmer finns det tid att dryfta nyheter och vardagens händelser.
En eloge till dem som ser till att det finns ved vid Kolbron Det var torr och fin björkved.
Runt ljuset från elden fanns mörkret och ett stilla porlande från Nittälven.

När vi tyckte det var dags för grillning fick elden slockna till en fin glödbädd och korven lades i grillgaller för att bli fint tillagade.
Det blev inga ugglor men en fin kväll att tillbringa i naturen. Det var mulet och när korven var uppäten började det snöa. Elden släcktes och med bilarnas hjälp tog vi oss åter mot bebyggelse.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda