News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vinnarvovvar

Vinnarvovvar

19-07-19
Vet ni att vi har mästarhundar i Kopparberg? Gunilla Pöchhacker har flera hundar av rasen Hovawart och har vunnit stora framgångar i Norden med dem. Sambon Pentti Junttila har en Kleiner Münsterländer som inte heller går av för hackor.

Kopparbergarns utsände kände bara till taxar och schäfrar och några till så Gunilla fick berätta om rasen. Hovawart är en tysk brukshund. De är envisa, livliga och välvilligt instämda till både folk och andra hundar. De användes som gårdsvakthund på slätterna i Tyskland. Gunilla tävlar med sina hundar i lydnad, bruks (spår och lydnad), utställning och i dragtävlingar.

Samarbete mellan hunden och föraren är a och o för att det ska bli framgång. Hunden måste lita på sin förare och föraren måste kunna läsa av sin hund. Framgångarna är egentligen bådas, om man tänker efter.

Och nu till vinnardelen:

2018 ägde världens största Hovawartutställning rum. 320 hundar från hela Europa ställdes ut i Finland. Gunillas hund Dantek blev bästa brukshund. Grattis säger vi!


Foto: Gunilla

Nyss ägde SM för Hovawart rum med 94 hundar i Sverige. Där tog Danteks mamma Elda hem Best in show och mästarDantek bäst i motsatt kön. De båda vovvarna tog hem rubbet.

Utställningar har resulterat i att Gunillas hundar har blivit dansk champion, svensk champion, finsk champion, norsk champion och har även fått titeln nordisk champion.

Hur blir man då så hundbiten? Ordet är kanske fel men intresset för hundar har Gunilla haft sen hon var barn.

Numera är hon uppfödare av Hovawart och Kleiner Münsterländer. Hon är förbundsordförande för Svenska Draghundssportförbundet, grönkort-instruktör för de som vill delta i tävlingar. Hundar kan faktiskt behöva en PT även de. Gunilla har skaffat sig en sådan utbildning. Sen blir också en hel del egna draghundtävlingar. På vintern går de på snö och när det är barmark med kickbike, cykel eller vagn.

Framtidsdrömmar? Jodå – såna finns. En gård med plats för hundarna, en möjlighet att utveckla verksamheten med en vattentrask dvs en vattenränna för hundarna att gå med motstånd i och att utöka avelsverksamheten.

Men först blir det en resa till Nybro i Småland. Där blir det VM och Gunilla ska inviga tävlingarna i sin egenskap som förbundsordförande.

Lycka till, säger Kopparbergarn!

Text och foto: Birgitta Palm Andersson 

Kommentarerna är avstängda