News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vid gruvan i Ställberg

Glimtar från Gruvan

14-07-01
Kulturglimtar har blivit ett sånt omfångsrikt arrangemang att man svårligen kan hinna med att besöka alla utställare och Kopparbergarns reportrar hade inte heller för avsikt att göra ett heltäckande reportage. Men vi flaxade omkring lite hit och dit och stannade till lite här och där, så om ni kära läsare inte har alltför stora krav på en sammanhängande rapport, vill vi ändå dela med oss av våra upplevelser.

En första artikel (om Lions ungdomspris) har ni redan fått, och medan vi ändå var i Ställberg tittade vi förstås in hos Carl-Oscar Sjögren och de övriga vid gruvan.

_DSC8368

Josefina Björk tog emot oss på gården och gav oss både muntlig och skriftlig information om pågående och kommande verksamhet.

_DSC8380

Under Kulturglimtar var det ganska sparsamt med föreställningar och framföranden på platsen och fokus låg nog mera på att presentera vad som kommer att ske den 17 – 20 juli då Hope Tourist Center genomförs. Ett tjugotal samtidskonstnärer redovisar då sommarens arbete kring ”Hoppet, Döden och Turismen.”
Titeln kan verka lätt absurd, som ett slags rejält brytackord i musiken, men det ligger klara tankar bakom. I en analys över läget i Sveriges kommuner nyligen förutspåddes att Ljusnarsbergs kommun kommer att bli den första som ”dör”, men än finns det hopp – om vi satsar på turismen!

_DSC8378

Konstnärerna ska arbeta för att ”finna nya sätt att se på centrum och periferi, avfolkning och urbanisering, begär, drömmar och destinationer i en senkapitalistisk värld”.

_DSC8377

I gruvlaven mötte vi Carl-Oscar Sjögren själv tillsammans med Karin Linderoth och båda ser fram emot sommarens arbete.
– Gruppen kommer att vistas här från och med nu och tills Hope Tourist Center har genomförts, berättar Carl-Oscar.
Det är Karin Linderoth som sätter de ofta fantasieggande och lätt surrealistiska titlarna på många av verken som ”Flower of the cave”, ”Silverslottet”, ”Im/possible perspektives” och ”Resenären”.

Den senare kanske inte är så spännande som titel, men desto mer som en upplevelse som skapar känslor och tankar hos betraktaren.

_DSC8376

_DSC8374

Genom ett fönster i laven kan man se ner mot en järnvägsövergång där en ensam person med två resväskor väntar invid spåret.
Kanske kan man ställa sina frågor till personen själv? Carl-Oscar påtalar i alla fall att möjligheten finns…

När vi lämnar gruvan är det med förväntningar inför Hope Tourist Center senare i sommar.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda