Valet
När detta skrivs har andra tidningar och övriga media redan basunerat ut resultatet av 2014 års val till riksdag, landsting och kommuner. Men det är klart att vi inte tänker låta händelserna gå omärkt förbi.
Anledningen till att vi är sena med vår rapport, ligger i det faktum att flera av våra redaktionsmedlemmar var upptagna hela dagen (och en del av natten) som röstmottagare och rösträknare.
Därför kommer vi nu med en vinkling som de andra medierna inte visat så mycket av, nämligen arbetet i vallokalen, närmare bestämt i Kyrkbackskolan.
Alla vallokaler öppnade klockan 8:00 på söndagsmorgonen, men då hade valförrättarna redan varit på plats en timme för att förbereda anstormningen. Allt material måste kontrolleras och placeras på plats och det tillhör uppgifterna att lägga ut de röstsedlar till riksdag, kommun och landsting för de partier som är representerade i Sveriges riksdag. Dessa röstsedlar har partinamnet tryckt upptill men saknar namn på kandidater.
De andra valsedlarna som förutom partibeteckningen också har namn på personer, svarar de olika partierna själva för att lägga ut.
Närmare 1500 personer hade förtidsröstat den här gången men redan vid öppningsdags dök de första väljarna upp och sedan följde en tämligen jämn ström under större delen av dagen. Tidvis var det kö till valbåsen, men ingen behövde vänta länge.
Det fanns åtta röstmottagare, indelade i två grupper som jobbade i tretimmars skift under öppettiden, medan alla behövdes under sammanräkningen på kvällen.
Alla som röstade prickades av i vallängden (en förtryckt lista där alla som var berättigade att rösta i det distriktet fanns upptagna) och de flesta deltog i alla valen. I år var det ju fyra till antalet eftersom det också genomfördes en folkomröstning om kommunen eventuellt ska byta namn.
När röstningen avslutats tog det tidskrävande arbetet med räkningen vid. Riksdagsrösterna räknades först. Tillsammans med förtidsrösterna blev det nästan 900 kuvert som skulle räknas och öppnas. Valsedlarna skulle tas ut, kontrolleras och sorteras partivis före sammanräkningen. Och sen skulle allt stämmas av mot röstlängden.
När riksdagsrösterna var klara, var det dags att göra om proceduren för kommunvalet och sedan landstinget. Det hela avslutades med röstsedlarna angående eventuellt namnbyte till Kopparbergs kommun.
Valresultatet i siffror kan ni läsa om på andra ställen, så låt oss bara här konstatera att i kommunvalet gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt på de övriga partiernas bekostnad, men Miljöpartiet behåller sina två mandat och Folkpartiet knep en plats i fullmäktige. I valet deltog också en del småpartier, och som en liten kuriositet kan nämnas att partiet Enhet, som vi skrev lite om tidigare, fick en (1) röst!
Text och foto: Björn Öringbäck