News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Valborgsmäss med stipendieutdelning

Valborgsmäss med stipendieutdelning

14-05-01
Våren hade visat sig från sin vackraste sida ända tills det är dags för Valborgsmäss. Nog har man varit med om värre, både snöglopp och kyla, så lite duggregn är inte något att stanna hemma för. Fackeltåget, tändningen, värmen från brasan, folket, stämningen och inte minst fyrverkeriet drar oss ut i kvällen.

Kopparberg har en mycket trevlig tradition att man samlas och går i fackeltåg upp mot brasplatsen. Både barn och vuxna kommer med sina lysande facklor i händerna och ställer sig i ring runt rishögen.

Så är det dags att tända. Eftersom man lägger halm vid nederkanten är det lätt att tända och även små barn får vara med under uppsikt och med hjälp av sina föräldrar. Farligt? Skulle kunna vara, men det är också ett mycket bra sätt att lära barnen vad eld är och hur man hanterar den. Alltför hög säkerhet ger ibland motsatt verkan.

Det torra vädret senaste tiden får brasan att ta riktig fart. Lågorna höjer sig upp i skyn och folket som njuter av värmen från elden blir nästan svarta siluetter.

Så hör man en trumpet spela. Det är Emil Wass, som ”blåser in” programmet, som han brukar. Två melodier på trumpeten, sedan två sånger av Lilly Röök-Salin till accompanjemang av Yvette Ebbink på synt. Lillys röst klingar klar och ren i vårkvällen och man känner igen de gamla vårsångerna.

Sen spelar Emil igen innan Stefan Frisk håller sitt vårtal. Han berättar att även om vintern är den årstid han tycker allra bäst om, så längtar även han efter ljuset, solen och värmen, som kommer den här tiden på året. Talet avslutas med en hylling och hurrarop för våren.

Efter talet går ordförande för Föreningen Internettidningen Kopparbergarn upp på scenen. Några i föreningen hade kommit med förslag att den första utdelningen av föreningens inkomster skulle ske den här kvällen, för det står i föreningens stadgar att allt överskott ska gå tillbaka till Ljusnarsbergarna främst unga och äldre.

Mottagare är Emil Wass och som motivering framhålls hans engagemang i Kopparbergs Motorklubb och i många andra sammanhang. ”En kille som är med där det händer något” står det också i motiveringen. Under utdelningen tar jag hand om kameran, men eftersom den är tung och musklerna trasiga, blir bilden på överlämnandet något suddig. Klart är i alla fall att han ser både glad och stolt ut.

Så avslutas kvällen med ett stort fyrverkeri. Himlen lyses upp av gnistrande punkter i alla regnbågens färger och det knattrar och knastrar och smäller. Alla är inte förtjusta i fyrverkerier, det vet vi, men visst är det högtidligt och festligt och en valborgsmässoafton utan det här inslaget, skulle kanske kännas något rumhuggen.

Text Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda