News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vad är värt något

Vad är värt något?

16-07-03

_DSC1531

Rubrikens fråga har naturligtvis många svar, olika varandra beroende på vem man frågar, men själv svarar jag helt spontant
Ett besök (eller flera) till gruvan i Ställberg och utställningen där.
Kopparbergarn var en av de första besökarna på premiärvisningen, eller vernissagen, som skedde samma dag som årets Kulturglimtar öppnade. Det är en dag då vi på Kopparbergarn också har andra uppdrag, så jag hade därför inte riktigt så mycket tid till förfogande som jag önskat. Det får bli ett återbesök lite senare, eftersom utställningen är öppen fram till och med den 23 juli.

Under Kulturglimtar brukar många fara från ett ställe till ett annat, i strävan efter att hinna se så många utställningar som möjligt, och det kan ju i och för sig vara ett bra tillfälle att skaffa sig en överblick över den samlade skaparkraft som finns i Ljusnarsberg med omnejd. Men när det gäller Ställbergs Gruva rekommenderar jag starkt att man planerar sitt besök så, att man inte behöver jäkta, utan även har tid till att reflektera och bearbeta sina tankar efteråt.

Många av Kulturglimtars utställare visar produkter som de skapat i hantverk och hobbyarbete, och det är absolut inget fel med det. I synnerhet som många av dessa produkter är av hög kvalitet och visar prov på personlig skaparkraft.

 

Men utställningen vid Ställbergs Gruva är annorlunda. Där hittar man inga individuella hobbyalster, utan i stället en kollektiv redovisning av idéer och tankar om människans plats i vår gemensamma värld – i Kosmos. Det handlar också mycket om resursutnyttjande, rovdrift, nedläggningar och avfolkning, men också om värden som kan räknas i pengar – och sådana värden som inte kan räknas i pengar.

_DSC1513

Utställningens namn är Atlas, men det är inga kartor man möter i de före detta verkstadslokalerna. Där finner man i stället välgjorda planscher, förvisso utan klatschiga blickfång, men med desto mer av tankar om industrimänniskans verksamheter och om följderna av dessa. Det handlar också förändringar och de drivkrafter som ligger bakom dessa.

_DSC1511

Låter det tungt? – Lugn bara, det finns en del också för dig, som vill ta det lite lättsammare.

_DSC1516

På ett par av planscherna finns nyproducerad lyrik av Jonas Gren. Läs dem!

stallberg2
Arkivbild

Jonas Gren är en ung poet med en fantastisk förmåga att med enkelt språk ge uttryck för komplicerade tankar. Samtidigt som hans ordvändningar verkar lekfulla och underhållande, innehåller hans poesi bitande kritik mot till exempel maktfullkomliga, enkelspåriga och giriga.

_DSC1517

Jonas Grens senast utgivna diktsamling, Antropocen, finns att köpa vid foajen till utställningen.

_DSC1519

Själva utställningen flankeras av ett par andra aktiviteter av upplevelsekaraktär. Dels kan man i den gamla maskinhallen ta del av ett inspelat körverk

_DSC1523

_DSC1526

och studera valfria detaljer på de gamla väggarna, och dels finns ytterligare en plats i närheten av gruvlaven, där man bjuds på ännu en upplevelse.

Till sist vill jag nämna att det är hög tid att skaffa biljetter till 4-timmarsföreställningen ”Den fullständiga berättelsen…”. Premiärkvällen, den 7 juli, är redan slutsåld, men det ges sammanlagt fem föreställningar till.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda