News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utmärkelser till Jon-Ols Gården

Utmärkelser till Jon-Ols Gården

2023-12-17

Året som gått har Mikaela och hennes getter fått många nationella och internationella utmärkelser för gårdens ostar.

Det började på SM i Borås. Två av fyra inlämnade ostar fick utmärkelser.

Osten Signhild ligger i lag av majsolja och grönkål. Den fick guld. Osten har utmärkt sig på SM sedan 2021 då det blev också guld. 2022 tog den hem en bronsmedalj.
Osten Grimla gav en bronsmedalj på årets SM.

Till VM i Trondheim skickade Mikaela in 3 ostar. Grimla, en bredbar naturell ost, kom bland de hundra bästa. Man placerar dem inte någon ordning så platsen kan vara mellan 17 och 100. Platserna 1-16 placeras individuellt. Ser man till konkurrensen var det en hedrande plats. 4502 deltagande ostar från hela världen deltog så att komma bland de hundra bästa säger mycket om ostens kvalitet.

Bakom dessa utmärkelser är det mycket vardagsarbete. Mikaela har inte svårt att få dagar att gå. Getterna skall trivas för att ge högklassisk mjölk. Det tar olika lång tid att få färdig ost beroende på om den skall vara hård eller bredbar.
I år har det varit svårt att få tag på hö då gräset först fick för mycket torka och sedan för mycket regn. Getter gillar inte finhö (hästhö). De vill ha grovt foder med mycket örter. De som är dräktiga och skall få killingar till våren får tillsats av mineraler. Bark är en annan favoritföda. När Mikaela började med getter växte det sly ända in på gårdsplanen. Nu har gården kommit fram så det blir att hämta sly från omgivningen.
Gården har bara egna bockar så det gäller att hålla reda på släktskapet så det inte blir inavel. I april beräknas att 42 tackor skall få killingar.
Några tackor gick kvar med en bock men de skulle snart förena sig med de andra i gethuset. Mikaela har mycket fin kontakt med sina getter. De kommer springande och vill bli klappade när hon ropar.

Även fotografen och jag fick klappa dem.
Dagen vi var där var råkall och mulen men det värmde inombords att stifta dessa sociala djurs
bekantskap.

På getters vis är halsbrytande klättring en favoritsysselsättning.

Jon- Ols Gården har en smakfullt inredd gårdsbutik som är öppen på fredagar mellan 16-18. Då går det att handla ost och annat smått och gott bl.a. getskinn. De garvas i Tranås och är mycket vackra. Det är bara svårt att välja eftersom det inte finns något getskinn som är den andra likt. Kanske kan man bekanta sig med dem som lämnar mjölken till det som Mikaela förädlar till goda ostar.

Butiken är inredd för att kunna ta emot mindre sällskap. När värmen kommer nästa år ta med familj eller vänner och gör ett besök på Jon-Ols Gården.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

Kommentarerna är avstängda