News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

USM-guld och brons för Hugo Söder

USM-guld och brons för Hugo Söder

2024-02-22


Hemma vid köksbordet på Solgårdsvägen visar en stolt Hugo sina fina medaljer. Guldet glänser så det är lite svårt att få ett bra foto. Bronset är lite mörkare.


Här har Hugo ställt upp sina skidor. Han tyckte inte att det var så viktigt att vara med på fotot. Det gick inte att övertala honom. Resultaten talar för sig själv, tycker nog Hugo. Stämmer bra! Stängde av kameran. Mamma Veronika berättar utförligt om tävlingarna: Ungdoms-SM på längdskidor avgjordes i år i Ånnaboda. Från Kopparberg deltog Hugo Söder, tävlandes för IFK Grängesberg SK. Hugo är kanske för många mest känd som duktig MTB-cyklist men är lika duktig på längdskidor. Vilket också resultaten från helgen visar! På distansloppet som kördes över 5 km var Hugo över 20 sekunder snabbare än tvåan och 33 sekunder före trean. En rejäl segermarginal med tanke på att loppet var över på under 13,5 minuter. Hugo berättar att planen var att inte gå ut alltför hårt men redan efter 1,6 km ledde Hugo med 10 sekunder. Trots den hårda öppningen kunde Hugo utöka och vinna med god marginal.


Här stakar Hugo utan att staka sig, ut från startplatsen. Stavtag av bästa sort. Det gäller att få ner all kraft i backen. Visst sa man förr att ”klämma lagg” när man skulle åka skidor.


På toppen av sin förmåga och på toppen av prispallen står en fantastik representant från vår kommun. Grattis Hugo!
Lördagen fortsatte med sprinttävlingar. En prolog där de 30 bästa gick vidare till kvartsfinal, semifinal och till sist final. Hugo tog sig hela vägen till final.
– Jag fick slita hela dagen då kroppen kändes lite seg. Kanske var inte skidorna riktigt så bra som de kan vara heller, säger Hugo.
I finalen var Hugo med ända in på upploppet och slogs om guldet men det blev till slut ett brons.

Även Hugos storebror Oskar skördar fina framgångar i spåren. I skrivande stund deltar han på Junior-SM i Ulricehamn. På 15 km masstart, fristil, tog han en mycket meriterande 4:e plats. Han är yngst i klassen 17–18 och i det 85 man stora startfältet var han bara 13 sekunder från guldet!

I höstas flyttade Oskar till Torsby för att gå på skidgymnasiet. Som om det kanske var meningen, tränas han där av en före detta Kopparbergsbo, Sebastian Torstensson, som även han varit duktig skidåkare! Även Hugo har inför säsongen fått stöttning av Sebastian i form av träningsprogram. Att Sebastian kan det här med skidåkning är kanske inte heller så konstigt. Mamma är nämligen Kopparbergs ”okända kändis”, Ann Rosendahl Torstensson som deltog i Olympiska Spelen i Sarajevo 1984! Tänk, vilka fina människor och stjärnor vi har omkring oss!

Foto och text: Bo Kempegård.
Extrafoto, fakta och faktagranskare: Veronika Söder

 

Kommentarerna är avstängda