News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Unga röster i mäktig konsert

Unga röster i mäktig konsert

18-02-04
DSCN3497

Kopparbergarns grundare och sydligaste medarbetare har barnbarn i Uppsala och fick igår uppleva en konsert av det lite ovanligare slaget. Uppsala Musikklassers nior hade sin storkonsert i Uppsala konserthus och framförde Carmina Burana av Carl Orff och eftersom det aktuella barnbarnet går just i nian, var det roligt att vara med. Kören var också förstärkt med elever från Katedralskolans fördjupade musikundervisning.

20180203_155255_HDR

Det var pianostämning och därmed ett intensivt klinkande, när vi kom in och folk började bänka sig på sina platser. På scenen fanns dessutom diverse slagverksinstrument uppställda och man började förstå, vad som var på gång.

När alla var klara att börja, var det dags att lägga undan kameran, för vare sig bilder eller ljud var tillåtet att fånga under konserten.

Så började det hela. Carmina Burana komponerades 1936 och är en sångsamling med gamla klosterhandskrifter av kärleks-, dryckes- och vagabondvisor allt på latin. Det uppfördes 1937 för första gången.

O Fortuna
velut Luna
statu variabilis
semper crescis
aut decrescis

sjöng eleverna till pukor och andra slaginstrument. Programmet vi fick innehöll texterna och också översättningar.
”O Fortuna liksom månen med dess växlande faser växer du eller avtar du ständigt.”

DSCN3504

Två solister medverkade också, Agneta Eishenholtz, sopran och Olle Persson, baryton. Dirigent var en av skolans lärare, Gunnel Haulin, även arrangör av körmusik. Alla tre är mycket välutbildade inom sina områden.

DSCN3500

En bit in i konserten kom ett antal yngre elever in, nämligen femteklassare. De var också med och sjöng i ett par stycken. Även de sjöng till synes ledgit och lätt på latin.

Efter avslutat program fick alla stående ovationer och stämningen i konserthuset kunde ha lyft taket. Det var helt enkelt fantastiskt. Applåderna, visslingarna och tillropen ville inte upphöra utan att kör, solister och musiker tackade och bockade flera gånger.

Efter konserten pratade vi med barnbarnet Isak. Han berättade att träningen inför detta verk började redan på våren i åttan och att det varit många timmars övning. Latinet tyckte han inte var så svårt att ta in och de fick ha texterna med sig under konserten, även om det egentligen inte fanns tid att kolla medan de sjöng.

Vi fick också veta, att niorna i Uppsala Musikklasser har fyra stora verk som cirkulerar, Brahms Requiem, Mozarts Requiem, Händels Messias och Orffs Carmina Burana. Storebror Oscar fick vara med och framföra Mozarts Requiem, när han gick i nian där. Nu får eleverna ägna sig åt träning av de kommande vårkonserterna i maj och juni, samtidigt som det är nationella prov och annat krävande innan högstadietiden är över.

Text Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda