News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ulrika har öppnat skafferiet i Stjernfors ”Lokalt mathantverk i Bergslagen”

Ulrika har öppnat skafferiet i Stjernfors
”Lokalt mathantverk i Bergslagen”

2022-05-25

Efter att ha gått några hål på Stjernfors golfbana denna härliga, somriga dag träffade jag Ulrika Ernving, ny arrendator av golfrestaurangen.  Vi möttes på den stora uteserveringen med utsikt över hål nio och pratade bland annat om hennes intresse för natur och mat och om hennes stora inspirationskälla.  ”Stjernfors Skafferi” står det på en handskriven skylt vid gången som leder fram till restaurangen.

– Jag har beställt en riktig skylt, säger Ulrika och visar i sin telefon ungefär hur den kommer att se ut. Det skall också finnas en skylt vid stora vägen.

 

Mat och heminredning
Det är mycket som skall falla på plats för att Ulrika skall kunna ”bo in sig” på sin nya arbetsplats. Hon lämnade sitt lärarvikariat i februari, började restaurangetableringen i mars och öppnade restaurangen på Valborgsmässoafton. Det är inte enbart maten som skall vara av bästa klass utan även inredningen skall vara smakfull.

 

På frågan hur hon hamnade just på golfklubben med sin restaurang skrattar hon till och svarar.

– Jag fick en förfrågan från golfklubben om jag ville arrendera restaurangen. Min första reaktion var dock ”nej”, kanske för sent i livet, men min man uppmuntrade mig och påminde om mitt stora matintresse. Och jag har ju hittills i livet gjort det jag verkligen ville göra, så varför inte?

Ja, varför skulle hon inte prova restaurangbranschen i egen regi?  Hon som direkt efter skolan arbetat som ladugårdskarl, jobbat vid historiska institutionen, levt med självhushåll, jobbat som undersköterska, varit restaurangansvarig och lärarvikarie bland annat. Detta var ännu ett tåg att hoppa på och hon gjorde det! Enda invändningen skulle i så fall ha varit det där med administrationen runt verksamheten. Men det löste hon med ett digitalt system som sköter ”allt”.

Utsikt från uteserveringen över hål 9

– Jag tror att det här är ett bra läge. Jag är ganska ensam med detta restaurangkoncept. Det finns ingen liknande verksamhet på behändigt avstånd härifrån. Och så är det så vackert häromkring, säger Ulrika.

 

Lokalproducerad rustik mat
Vad hittar vi i Skafferiet? På den fasta menyn finns allt från det lilla i ”Barhäng” via ”Smårätter” till ”Mätt i magen” och en avslutning med ”Något sött”. Dryckerna går från läsk och alkoholfri öl till viner med och utan bubblor. Men vem vet – förutom Ulrika –  en ruggig dag serveras det kanske en värmande soppa som inte finns på den delvis somriga menyn. Skafferiet är fyllt med det mesta och kan improvisera bara de rätta och de färska varorna finns hemma! Vid golftävlingar jobbar naturligtvis Ulrika tätt ihop med golfklubben om vad som skall serveras under tävlingsdagen.

– Jag vänder mig till den matglada allmänheten, säger Ulrika med glimten i ögat. Till dem som vill äta rustik lokalproducerad mat. För mig är det också viktigt med kvalitet framför kvantitet.

Naturens skafferi
Ulrika har, som hon uttrycker det – ett otroligt naturintresse. Hon älskar att röra sig i naturen och ser skogen som ett fantastiskt skafferi. Hon är uppvuxen med farmor – hennes stora inspirationskälla – och fler från den äldre generationen,  och har på det sättet lärt sig att ta tillvara vad naturen erbjuder. När hon var sju år anlade hon sitt första trädgårdsland och på den vägen är det. Idag odlar hon så gott som allt som är möjligt att odla på denna breddgrad, och det får vi njuta av i restaurangen.  För övrigt försöker hon i möjligaste mån att köpa in närproducerat till sin verksamhet. Bland hennes leverantörer finns Bredsjö Blå och Hjulsjö 103.

Det odlas till skafferiet både inne och ute.

Som uppvuxen i Nyköping var havet hennes natur, men senare valde hon skogen. För ett år sedan lämnade Ulrika orten Norberg för att bosätta sig i Kopparberg.  Här har hon verkligen funnit naturens skafferi att röra sig i och ta för sig av.

– Jag återvänder alltid till skogen, jorden, naturen, säger en tillsynes mycket tillfreds Ulrika och tillägger

– Förutom maten är jag nörd på heminredning.

___________________________
Stjernfors Skafferi
Öppettider:
torsdag-lördag 12.00-20.00
söndagar 12.00-18.00
juli månad, alla dagar, 12.00-20.00
tel. 070-225 04 52
____________________________

 

Text och bild: Gittan Holmström

Kommentarerna är avstängda