News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Traditionsrik julmarknad

Traditionsrik julmarknad

16-11-28

_DSC1766

Lördagen den 26 november genomfördes ännu en upplaga av den traditionsrika julmarknaden i Grythyttan. Med åren har den vuxit till att i dag vara en välbesökt kvalitetsmarknad i genuin Bergslagsmiljö.

_DSC1768

Platsen är byns lilla torg som omramas av kyrkan och diverse gamla välbevarade byggnader som ger stämning åt arrangemanget även då vintersnön saknas. I marknadsstånden kunde man hitta en stor variation av de varor som salufördes.

_DSC1761

Där fanns förstås traditionella kransar av olika sorters naturris och andra hantverksprodukter som slöjdföremål, av bland annat textil och garn och handvävda mattor. Grythyttan har ju också en stark anknytning till livsmedel och naturligtvis fann man delikata produkter från Grythytte Quarn och andra lokala tillverkare.

_DSC1762

En skolklass bjöd ut hembakat bröd.

_DSC1758

Klockan 15:00 drog det hela igång. Birgitta Bork hälsade välkommen, Julmarknadsvisan sjöngs av ett par lokala förmågor och Roland Gustavsson blåste in marknaden på sin näverlur. Men det var inte bara på torget som aktiviteter ägde rum. Det var sagoläsning på biblioteket, tomteparad och pepparkakshustävling och i sockenstugan kunde man inta kaffe med adventsdopp. Där hade också hembygdsföreningen en utställning om sin verksamhet förr och nu.
Det var som sagt många besökare på den välorganiserade och variationsrika julmarknaden och säkert kom många av dem från andra orter. Den slutsatsen kunde man dra av antalet bilar som parkerats på därför avsedda platser – och andra ställen. Kopparbergarns reportrar, som på grund av annat uppdrag missade själva inledningen, lyckades ändå ställa bilen ganska nära torget – på ett av ”de andra ställena”. Nästa år har vi i alla fall ambitionen att vara på plats i tid, och rekommenderar även våra läsare att göra ett besök på en mycket trevlig julmarknad.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda