News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Trädgårdsföreningen redo för ett nytt odlingsår

Trädgårdsföreningen redo för ett nytt odlingsår.

2020-03-04
Ljusnarsbergs Trädgårdsförening har hållit årsmötet 2020. Intresset var stort.

Ett 50-tal medlemmar hade sökt sig till Församlingshemmet.

Föreningens vice ordförande Rolf Elmström hälsade alla välkomna och informerade om eftermiddagens program.
Han överlämnade sedan ordet till föreningens ordförande Per Klingberg som startade årsmötet.

Per valdes att leda dagens årsmöte. Till sekreterare valdes Christina Schaffer.

Camilla Andersson, kassör, redovisade årets ekonomiska bokslut. Ett litet överskott noterades.
Verksamhetsberättelsen presenterades i bildform på duk.
Inger Hilding, en av revisorerna, läste upp revisionsberättelsen. På revisorernas rekommendation fick sedan styrelsen ansvarsfrihet för 2019 av medlemmarna.
Till styrelse för 2020 omvaldes Per Klingberg till ordförande. På två år valdes Rolf Elmström, Cecilia Ekmark och Petra Sjölander. Kvarstår Christina Schaffer, Camilla Andersson och Tomas Andersson.
Under rubriken övriga frågor presenterade Eva Persson, Perssons Magasin. De kommer att satsa på en komplettering av verksamheten till sommaren. I mellanrummet där det har varit konstutställning kommer man att öppna ”Matkällaren”. De vill tillhandahålla lokala produkter och därmed också presentera mathantverkare i regionen. Låter som om det skulle bli ett av utflyktsmålen denna sommar.

När årsmötet klubbats för avslut serverades kaffe och te med goda smörgåsar. Brödet var från Perrabackens bageri i Hörken. Mycket gott och smakrikt.

När alla var mätta och belåtna var det dags för eftermiddagens föredragshållare Birgitta Palm Andersson. Hon har under ett par år komposterat enligt bokashimetoden och höll ett inspirerade föredrag om processen.

Hon berättade att metoden kom från Japan reda på 1980-talet men har först på senare år blivit populärt. Själv var hon mycket skeptisk från början, men läste mer och ändrade åsikt.

Små mikroorganismer är grunden för att få igång en process som förvandlar hushållsavfall till fin jord. När hinken är full tar det ungefär 2 veckor till färdig jord. Då blandar man den med vanlig jord eller gräver ner den i grönsaksland. En biprodukt är lakvattnet som blir utmärkt blomgödning.

Det var nog många, inklusive skribenten, som funderade på att försöka. Enligt Birgitta verkade det inte vara så komplicerat. Men det fodrar noggrannhet så det inte börjar lukta för det varnar för att processen avstannat.

Rolf Elmström informerade om föreningens nya hemsida. Där kommer det bl.a att finns odlingstips och litteraturförslag.

Kristina Falk hade tagit med sig boken som Per Klingberg visade upp. Den heter ”Bin och människor” av Lotta Möller. Kristina rekommenderade den för läsning.
Mötet avslutades med fröbyte för dem som hade haft med sig. Det var många som hade frön till övers och ville dela med sig och kanske få något nytt i utbyte.

Så var det dags att skiljas efter ett par innehållsrika timmar. Se fram emot att börja odla eller köpa närodlat på Perssons Magasin.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda