News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Tisdagskväll i Ställberg

Tisdagkväll i Ställberg

14-12-10

Ställbergs Folkets hus är inbjudande upplyst med julstjärna i fönstret och en gran vid trappen.
Kopparbergarn går in i den sköna värmen. Det är alldeles tyst bara ett lätt dunkande hörs.
Väl inne mötes jag av ett antal vävstolar och flitigt vävande kvinnor.

DSCN1141_650px

Men ibland kan det gå av varptrådar och då är det reparation som gäller
Jag söker mig till Ing-Marie, som är initiativtagare till vävstugan. Den har funnits i Ställbergs Folkets Hus sedan år 2000. Idag är det 12 kvinnor som samlas varje tisdag. 2015 kommer 2 nya väverskor att ansluta.

IMG_201412-650px

 

Åtskilliga mattor, löpare, plädar, dukar, draperier och paradhanddukar har tillverkats. Utav det vävda kan man sedan sy väskor, kuddar eller andra bruksföremål. Allt finns dokumenterar med vävnoter och bilder i pärmar. Några av vävstolarna är gamla och mycket välgjorda med fina detaljer,

När en vävstol blir tom tar man ett gemensamt beslut på vad som skall varpas. Sedan får var och en väva så mycket som den behöver tills varpen är slut. Man betalar  ett självkostnadspris, per meter, för det man vävt.
Kopparbergarn tittar runt bland vävstolarna.

DSCN1147_650px

Ing-Marie håller på att väva en jullöpare

DSCN1143_650px

Edna tillverkar ett mycket annorlunda draperi. Undertecknad har svårt att beskriva väven. Edna väver rektanglar som är separerade från varandra. Med  jämna mellanrum hålls fyrkanterna ihop av några islag av varp. Kanske bilden kan förklara lite bättre.
Birgitta väver en bred väv med mycket tunn varp. Får vara aktsam så inte någon tråd går av.

DSCN1146_650px

Marie, som är nästa ny i gänget, väver på en matta.
Diana. väver också en matta i gåsöga. Får det förklarat som en större form av rosengång.

IMG_20141209-650px

Annelie väver, på en liten vävstol, fönsterlöpare. Randiga i svart och grått. Mycket vackert.
Kopparbergarn får vara med när den är färdigväv och klipps ner.

IMG_20141209_650px

När man jobbat ett par timmar är det dags för kaffe. Kopparbergarn blir inbjuden och får som tilltugg färska saffransbullar. Mums.
Kaffestunden blir en stund av samtal kring vitt skilda områden. Jag fick mig berättat att ABF ger ett lite bidrag. Deltagarna själva betalar 100:-/ person och gång i hyra. Det gör att Folkets Hus kan drivas och fortsätta vara en samlingspunkt för Ställbergsborna.
Lite stickning kom också upp som samtalsämne, samt en tam räv. Kopparbergarn tycker att dessa stunder av samtal är mycket rogivande och anser att de är en mycket viktig bit i vår sociala samvaro.

Efter kaffe får jag en liten lektion i olika mönster ock får vara med när ytterligare två vävar klipptes ner. Dels en löpare som hade döpts till Praidduken på grund av sina färger. Den var vävd i tekniken kypert, som man kan väva på två olika sätt. Dels väver man traditionellt men också på diagonalen som gör att den blir mycket stadig. Det går också att väva kypert så att det ser ut som en rät och en avig sida.

Text och Foto: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda