News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Täljkurs i Folkets Trädgård

Träjunta i Folkets Trädgård.

2023-07-27
Vid tre tillfällen är det träjunta i Folkets Trädgård. En träff har varit. Kopparbergarn var med på den andra. Den 2:dra augusti är det dags för den tredje träffen.

Dagens handledare var Björn Olsson från Eskilstuna som är sommarboende i Ställdalen. Verktyg fanns till utlåning och virke till snidarna fanns att tillgå.

Björn började att med hjälp av en snidaryxa och vedträ ta fram ett ämne till en smörkniv.

Konturerna av smörkniven ritades upp och med hjälp av kniven började han tälja fram en smörkniv.

Annika Ringman blev sugen på att göra en egen smörkniv till frukostmackan och ritad upp en på en bit björkved.

Kuismin blev nostalgisk och upplevde tiden innan bandsågen kom in i hans liv.

Annika höll stadigt i kniven och snart började konturerna av en smörkniv synas.

Björn hade tagit med sig några smakprov på vad som kan tillverkas med en kniv. Längst upp till höger ser man hur det går om man försöker snida riktigt tunt. För att kunna tillverka bl.a. skedar och kåsor behöver man en skedkniv som ligger mitt i bilden.

Eftermiddagskaffet drack Björn ur en kåsa som det tar åtskilliga timmar av övning för att åstadkomma. Den här kåsan var tillverkad av en som har snideri som yrke.

Innan träjuntan var slut för den här gången visade Björn hur man tillverkar en kåsa med hjälp av en skedkniv.
När skribenten dristade sig till att säga ”nu är det bara sandpapperet kvar” sade han att i snidarkretsar säger man att det är djävulens redskap.

Snart hade ett par timmar försvunnit och det var dags att vila händerna. Inget blodvite hade uppstått och dagen avslutades med samtal kring hur man kan använda trä. Kicki Hendal hade många ideer som hon kunde tänka använda sig av i sitt konstnärsskap.
Onsdagen den 2:dra kl. 14 är det allstå dags för en ny träjunta. Kom gärna till Folkets Trädgård då. Man behöver inte ta något med sig. Träbitar, vassa knivar och yxa finns att låna.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

Kommentarerna är avstängda