News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Studiebesök på Bergsgården

Studiebesök på Bergsgården

14-05-30
_DSC7955

Bergsgårdens hem för ensamkommande flyktingbarn hade nyligen besök av Amanda Vella från Maltas motsvarighet till migrationsverket. Besöket ingår i ett internationellt studieutbyte mellan migrationsmyndigheter i 22 olika länder som samarbetar genom organisationen ENARO (European Network of Asylum Reception Organisations). Syftet är att utbyta kunskap och erfarenheter mellan anställda av medlemsorganisationerna i detta europeiska nätverk. Delegationer från ENAROs medlemsländer har också regelbundna möten för att utbyta information och ”bästa praxis”.

Tillsammans med Amanda kom också teamledaren Henrik Kowalczyk och Adis Martinovic från migrationsverkets avdelning i Lindesberg. De berättade att utbytet omfattar en vecka två gånger om året och man får anmäla sitt intresse för att åka på ett studiebesök eller att vara mottagare. Från Lindesbergskontoret har ingen medarbetare rest ut, men man har även tidigare tagit emot besökande.
För Amandas del är det andra gången som hon besöker ett annat mottagarland. Förra gången gällde besöket Paris i Frankrike.
Varje år är det olika teman som gäller, och i år är det ”utsatta grupper”
Barbro Svensson, som är chef för Bergsgården, hälsade samtliga välkomna och höll sedan en genomgång om verksamheten – på engelska, eftersom hedersgästen inte förstod svenska.

Barbro redogjorde för personalstyrkan, som består av 15 personer och berättade att man tar emot unga människor som sökt sig till Sverige från bland annat Afghanistan, Somalia och Eritrea. Totalt ansvarar man nu för nio personer som bor på Bergsgården, fyra i träningsboende och ett trettiotal i familjehem.
Barbro berättade också om hur verksamheten är uppbyggd från mottagande av barn som vistats bara ett bar dagar i Sverige till träning för att kunna klara sig på egen hand i sitt nya hemland.

_DSC7957

Efter genomgången företog sällskapet en rundvandring på anläggningen.
Amanda Vella från Malta var mycket intresserad och sade sig även vara djupt imponerad av den höga kvalitet och ambitionsnivå som råder på Bergsgården.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda