News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Stjärnspäckad Don Carlo unik operahändelse – sällan spelad Verdiopera med sångare i världsklass

Stjärnspäckad Don Carlo unik operahändelse – sällan spelad Verdiopera med sångare i världsklass

18-07-27 Pressrelease
På lördag är det dags för sommarens stora operahändelse i Sverige – galapremiär för Giuseppe Verdis Don Carlo på Opera på Skäret, med en lång rad världssångare i rollerna.

– Detta är den enskilt största satsning vi gjort och det är med glädje vi kan presentera detta verk. Vi har två fantastiska sångarlag som vilket operahus som helst i världen skulle vara stolta över, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Sedan den svenska premiären på Stockholmsoperan 1933 har det alltid gått flera år mellan uppsättningarna av Don Carlo i Sverige. Operan kunde senast upplevas år 2010 på Göteborgsoperan. När den nu äntligen når utanför de stora operahusen är det Opera på Skäret i Bergslagen som sätter upp den. Operan har ovanligt många medverkande och stora roller i samtliga röstfack, vilka är exceptionellt krävande, såväl sceniskt som musikaliskt.

970d3a706d7605a8_800x800ar

Alejandro Roy som Don Carlo. Fotograf: Andreas Hylthén

– Don Carlo är en drömroll med så många nyanser och utmaningar för mig som sångare och skådespelare. Och jag älskar verkligen den här operan, som jag tycker är ett av Verdis allra största verk, säger Alejandro Roy, tenor från Spanien som gör rollen som Don Carlo på lördagens galapremiär. I premiär 2 på söndag gestaltas Don Carlo av den walesiske världstenoren Timothy Richards.

Handlingen är förlagd till det spanska kungahuset vid 1500-talets mitt. Operan är ett mångbottnat relationsdrama om olycklig kärlek och en kamp mellan kung Filip II och hans son Don Carlo. Don Carlos älskade Elisabetta tvingas av politiska skäl att gifta sig med kungen. Det påföljande maktspelet leder till att kungen dömer sin son till döden.

Charlotta Larsson, en av landets mest framstående lyriska sopraner, gör rollen som Elisabetta på galapremiären.

be63eb8e3435a26e_800x800ar

Charlotta Larsson som Elisabetta i Don Carlo. Fotograf: Andreas Hylthén

– Det är en oerhört intressant roll och en fröjd att sjunga. Elisabetta måste hela tiden balansera mellan förnuft och känsla, plikt och medmänsklighet, säger Charlotta Larsson, som delar rollen med det norska stjärnskottet Ingegerd Bagøien Moe.

882ff97c4fd59f4a_800x800ar

Karl Huml som kung Filippo. Fotograf: Andreas Hylthén

Rollen som Kung Filip delas mellan Taras Konoschenko från Ukraina och Karl Huml från Australien. Övriga roller spelas bland andra av Pavlo Balakin, Matilda Paulsson och Valdis Jansons. Brittiske regissören William Relton står för regin och Opera på Skärets orkester dirigeras av den tyske dirigenten Michael Balke.

be12cefb4b23c287_800x800ar

Opera på Skärets kör i Don Carlo. Fotograf: Andreas Hylthén

Don Carlo spelas tolv gånger 28 juli-26 augusti på Stora scenen. På Lilla scenen spelas parallellt Donizettis komiska opera Kärleksdrycken, som hyllades av kritikerna efter premiären den 14 juli. Bägge operorna spelas på italienska och textas till svenska.

På platsen där tidigare ett sågverk inrymdes har sedan 2004 många av operalitteraturens största verk spelats, med internationella solister i alla uppsättningar. Föreställningarna har de senaste åren setts av i genomsnitt 8 000 personer och sommaroperan har sedan starten 2004 lockat nästan 100 000 besökare.

Mer information: www.operapaskaret.se.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Sten Niclasson, operachef. Tel: 070-890 15 02. E-post: sten@operapaskaret.se.
Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: 073-516 61 23. E-post: alexander@operapaskaret.se.
Jens Frejrud, pressansvarig. Tel: 070-669 66 05. E-post: jens@operapaskaret.se.

Opera på Skäret drivs av Kulturcentrum Ljusnarsberg, en ideell stiftelse vars mål är att driva en internationell operafestival på Skäret samt att medverka till utvecklingen av kommunens och regionens kulturliv. Opera på Skäret samarbetar med Ljusnarsbergs kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsmusiken, Länsteatern och Musikhögskolan i Örebro samt Bergslagens sparbanksstiftelse. Projektet stöds också av privata finansiärer som The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Kommentarerna är avstängda