News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ställdalens PRO på resa

Ställdalens PRO på resa

14-06-06
Nostalgibyn

Ställdalens PRO har gjort en resa till Nostalgibyn i Hosta.

Kiosk

Ägaren, Bosse, hälsade oss välkomna och berättade om var byns inventarier hade haft sin ursprungliga plats. Två av glasskioskerna var numrerade. De var från början priser till goda försäljare.

Fika

Innan deltagarna tog en promenad i byn drack man gott förmiddagskaffe med en väl tilltagen landgång.

Affar

Efter det var det dags att upptäcka Notalgibyn. Det blev många ”kommer du ihåg” och ”en nästan lika dan hade jag på 50-talet”. Besöket i handelsbon, där man faktiskt kunde köpa vissa saker, blev en upplevelse. Många ångrade nog sina garderobsstädningar och andra utrensningar.

På en vägg mittemot macken satt en gammal varuautomat. Den hade haft sin plats på Kumlafängelset och Svartenbrand hade ristat in sitt namn i ett av facken. Kanske fanns där en chokladkaka som han tyckte speciellt mycket om. När vi hade sett oss mätta embarkerades bussen igen.

Stupa

Nu gick färden genom ett vårgrönt landskap mot Stupan. På långt håll syntes den kritvita byggnaden över åkrarna.

Trudy

Väl framme mötte Trudy Fredriksson upp, här tillsammans med vår reseledare Inger Ljungqvist. Trudy är utövande buddist och guide på området som är en retreat- och kursgård. Hon berättade att Stupan är ett fredsmonument. Den symboliserar Buddhas rena sinne och är en symbol för allomfattande kärlek och visdom. Buddha anser också att man själv måste ta ställning och inte låtas sig övertalas av någon. En buddist skall respektera andra religioner om den bara är till glädje för oss. Man skall inte tjäna pengar på sin religion. Buddiser vill inte skada andra eller sig själva.

Stupatak

Inne i stupan finns ett bönehjul som snurrar hela tiden. Den är upphängd i livets träd, som i det här fallet är en björk. Utanpå bönehjulet är det tecken i sanskrit, mycket vackert. Fönstret upp på Stupans överdel har reliefer av olika sorts djur. De representerar våra goda egenskaper. Inne i Stupan finns möjlighet att tända ljus och meditera.

Textiler

Trudy tog oss med till andaktsrummet. Det var ett rum med textiler i vackra färger och många symboler som finns i den buddistiska tron.

Altare

På altaret offrade man goda och vackra saker för att det är så man vill världen skall vara.

Tjur

Det enda skräckinjagande och fula var ett tjurhuvud och det finns där för att skydda men även skrämma undan allt som är hemskt och farligt.

Boneflaggor

Flaggorna med texter som är en önskan om allas väl. Tillsammans med bönehjulet är de ett mantra. I café Solbo intog vi medhavd matsäck och fick då också möjlighet att ställa frågor till Trudy.

Sedan var det dags att återta färden hemåt. Det är en annorlunda syn att se en färgglada flaggorna med sanskrittext fladdra i det svenska vårlandskapet. Mycket trevligt besök.

Innan vi kom till Ställdalen gjorde vi ett besök på Plantmarknaden i Lindesberg.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda