News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ställdalens PRO besökte smålommen

Ställdalens PRO besökte smålommen.

2018-11-15
Medlemsmötet för november i Ställdalens PRO är avverkat. Drygt 20 medlemmar samlades på Bruksgården.

Ordförande Willy Andersson hälsade alla välkomna och inledde med att få godkännande av dagordningen. Sekreterare var Anna Greta Aronsson.

Det kommer många skrivelser som skall delges. En del inte så viktiga medan andra engagerar mer.
Den här gången var det regler för bostadstillägg som fick många att ställa frågor. Det har konstaterats att det finns många pensionärer som har rätt till hjälp med hyra men som inte vet om det. Det går att höra med Försäkringskassan om man har rätt till stöd.
Christer rapporterade från resekommitténs arbete. Förutom dagsresor så planeras en resa till Gotland sista veckan i april 2019. Den är på fem dagar och allt från resor, hotellrum och inträden på sevärdheter ingår. Priset är satt till 5500:-/pers. Finns det intresse så startas en förberedande kurs i början på januari.

När dagordningen var avverkade serverades kaffe, smörgås och kaka. Detta avnjöts under trevligt småprat vid borden.

Så var det dags att förflytta sig till smålommens tjärn. Bengt Lundell har under många år följt några häckningar i Ljusnarsberg. Han har fotograferat och observerat denna skygga fågel i dess rätta miljö. Med stort tålamod har han fått dem att acceptera hans närvaro.
Bengt började med att berätta om lommen och dess levnadsvillkor. Han har noterat hur häckningarnas resultat växlat under åren.


Foto: Bengt Lundell

Så fick deltagarna se närbilder på lomfamiljen och han berättade om deras liv i tjärnen.


Foto: Bengt Lundell

Just det här paret fick det året fram 2 ungar. I år när han bevakat betydligt fler tjärnar har det tyvärr blivit väldigt dålig utdelning på ungar. Redena har plundrats av predatorer. Kan vara korpar, rävar, tranor med flera.
Det var fina och lite hjärtknipande bilder som visades. Varma applåder avslutade bildvisningen.

Så var det dags för dragning på sålda lotter. Ett digert prisbord fördelades ut bland dagens deltagare.

Så lämnade vi Bruksgården och kom ut i mörkret med en nästa 100%-ig luftfuktighet men med sommaren från Bengts bilder fortfarande kvar på näthinnan.

Text: Thyra Lundell Foto: Kimmo Kuismin

Kommentarerna är avstängda