News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ställbergssången

Ställbergssången

18-07-17
Sveriges främsta musiker framför nyskrivet körverk tillsammans med bygdekör.

Sommarens stora händelse vid Ställbergs gruva blir en oförglömlig körupplevelse. Visor, klanger och improvisationer ekar mellan betong och ut bland björkarna i ett samspel mellan amatörer och proffs.

När: 3 & 4 augusti kl 18.00

Var: Ställbergs Gruva, Ljusnarsberg

Ställbergsången är ett körverk. En trettio personer stark kör och ett unikt möte mellan sångare och musiker från Bergslagen och resten av landet. Ställbergsången är också ett storslaget möte mellan musikerna och kompositörerna Xenia Kriisin och Sara Parkman, som gemensamt skriver nya psalmer för Ställbergs gruva.

Visor, sånger, improvisationer och klanger ska få eka mellan träd och lavar, mellan kroppar och minnen.

SARA&XENIA-press3-liten

Sara Parkman och Xenia Kriisin har båda starka relationer till psalmen som musikalisk form och Ställbergsången undrar: Kan vi skapa nya psalmer efter vår tids behov? Vem lovsjunger vi, gud, gruvan, tomheten, kommunen, människan, skogen, ekot från andra sidan landet?

– Jag kommer från en prästfamilj och är matad med psalmer sedan barnsben. Men nu kommer det ske i en helt annan kontext- i en nedlagd gammal järnmalmsgruva. Jag har bett min pappa Lasse, som är just präst, att vara med i kören som solist och jag tror att det mötet kommer bli väldigt skört och tryggt på samma gång, säger Sara Parkman.

Till hjälp för att besjunga dessa stora ord har vi satt ihop en bygdekör med folk från Ljusnarsbergs kommun och resten av landet. Dessa ackompanjeras av ett gäng av Sveriges finaste musiker, nämligen: Kristina Issa, Ylva Holmdahl, Lars Parkman, Johan Hjalmarsson, Hannah Tolf, Erik Errka Peterson, Brenda El Rayes, Barbara Chamoun och Selen Özan.

SARA&XENIA-press4-liten

Sara Parkman och Xenia Kriisin möttes första gången i Ställbergs gruva sommaren 2015 då de gemensamt skapade musik till “Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsbergs kommun och resten av världen”. Ljuv musik uppstod och lusten att fortsätta arbeta tillsammans mynnade ut i en vilja att sammanföra deras olika traditioner från folkmusik och improvisation och skapa ett stort körverk.

– Jag har länge drömt om att få skriva musik till Ställbergs gruva, och nu när det äntligen är här så känns det större än vad jag kunde tro. Detta är mitt och detta är Saras och att få göra detta med henne är känns väldigt fint. Vi är tillsammans men ändå i våra egna musikaliska universum som får mötas i Ställbergs gruva, berättar Xenia Kriisin.
— —– —- —– —- —–
Sara Parkman är folkmusiker och kompositör från Västernorrland. Har släppt de kritikerrosade albumen “Sara Parkmans Skog” och “Matriarkerna” (tillsammans med Samantha Ohlanders). Skrev och turnerade med Fäboland och komponerar för film och teater, nu senast Riksteatern körverk “Sång till Välfärden” och Gabriella Pichlers film “Amatörer”. Debuterar som Sommarvärd i augusti.

Xenia kriisin är musiker och kompositör verksam i Göteborg. Hon har två egenproducerade album och flertalet turnéer och projekt i sin ryggsäck.

Hon är också grundaren och arrangören till den prisbelönta scenkonstserien Palmarum i Palmhuset i Göteborg.

I år arbetar Xenia med sitt tredje album, release 2019.
Pressbilder får användas överallt.

Bilder: Sanna Adibzadeh

Kontaktpersoner:

Sara Parkman 0702-685347 ego.sum.sara@gmail.com

Xenia Kriisin 0704-886266 xeniakriisin@gmail.com

Mer information:

www.stallbergsgruva.se

Kommentarerna är avstängda