News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ställbergs gruva tar samlat grepp om vår tids stora frågor

Ställbergs gruva tar samlat grepp om vår tids stora frågor

Att återta det levande

2017-08-03 Pressmeddelande
Ställbergs_gruva3

Musik, samtal, poesi, föredrag och praktisk kunskap. Under tre dagar, 10-12 augusti 2017, tar Ställbergs gruva och finngården Rikkenstorp ett samlat grepp om jorden, migrationen och omställningen av dagens samhälle.

Jonas_Gren_01_Foto_Linda_Gren

– Vår generation står inför massiva utmaningar. Jorden blir allt varmare och stora 65 miljoner människor befinner sig på flykt. Mitt i allt detta stänger de rika länderna sina gränser. Vi behöver öppna upp för bredare samtal om hur vi vill att samhället ska se ut, där människor med olika bakgrunder och kunskaper möts: alltifrån kommunanställda, bruksarbetare, studenter och pensionärer till forskare, odlare, konstnärer och författare, säger en av arrangörena, poeten Jonas Gren.

Temagarna ”Att återta det levande” inleds vid Ställbergs gruva i Ljusnarsbergs kommun torsdagen den 10 augusti. De avslutas den 12 augusti med bussresa och vandring från gruvan till gården Rikkenstorp och på kvällen med konsert och poesi på Ställbergs gruva.

– Vi på Ställbergs gruva tror på att tänka och känna tillsammans. Förhoppningen med ”Att återta det levande” är att förstå någonting mer om vad detinnebär att vara människa och dela planet med andra människor och med andra levande varelser, säger Jonas Gren.

”Att återta det levande” griper över en rad frågor, så som hur människorna och ekosystemen hänger samman. Det handlar även om platsers betydelse för människor och hur vi berättar om en specfik plats.

Samlingspunkten blir Ställbergs gruva, där järnmalmsbrytning ägde rum fram till nedläggningen 1977. Sedan 2012 bedriver The non existent Center (TNEC) en pågående samhällsundersökning på platsen. 2015 köptes gruvbyggnaderna inklusive 9 hektar mark av elva konstnärer kopplade till TNEC.

Bland deltagarna under ”Att återta det levande” finns författaren Agri Ismaïl, som berättar utifrån den kurdiska staden Slemani, som genom åren bytt namn allt eftersom olika imperier lagt staden under sig.

Olle_Norås1

Olle_Norås2

Konstnärerna Hanna Ljungh, Olle Norås och Meira Ahmemulic berättar om sina verk som ställs ut på Ställbergs gruva.

Ann_Ihge_Marit_Kapla

Ann Ihge och Marit Kapla, redaktörer för tidskrifter Ord & Bild talar om senaste numret “På plats” och humanekologen Emma Holmberg håller föredrag om politisk ekologi. Journalisten och författaren Eva-Lotta Hultén föreläser om den rationella människan och om ett mer naturnära skogsbruk. Det blir också musik av bland andra Sara Parkman, utsedd till årets artist på svenska folkmusikgalan och poesi av Lina Ekdahl, en av Sveriges mest välrenommerade poeter.

Kulturgeografen Erika Sigvardsdotter berättar om vikten av att förstå skillnaden mellan att skjuta upp en rymdraket och att uppfostra ett barn, det vill säga skillnaden mellan komplicerade och komplexa problem.

– Många av vår tids utmaningar är stora och komplexa till sin natur – vi är ofta inte ens överens var problemet ligger. Detta gäller till exempel migrationen och klimatet. Men ofta behandlas dessa frågor som om de handlar om komplicerade apparater, som är möjliga att ”optimera” och hitta ”lösningar” till. Jag berättar om risken med att behandla komplexa problem som om de vore komplicerade, säger Erika Sigvardsdotter.

Biologen Maria Greger, en av världens ledande forskare inom markrening med hjälp av växtlighet, kommer under torsdagen att visa hur marken kring Ställbergs gruva kan renas med vide, sälg och andra plantor.

Som avslutning, lördagen den 12 augusti, organiseras en gemensam bussresa och vandring till gården Rikkenstorp, en finngård bebodd sedan 1600-talet. Idag bedrivs där ett omfattande omställningsarbete, med permakultur-odlingar och sol-el. Medverkande på Rikkenstorp är bland andra Christina Schaffer, som undervisar i hållbar samhällsutveckling och stadsodling på Stockholms Universitet, och permakulturodlaren Joel Holmdahl från Rikkenstorp. På gården serveras lokalproducerad mat, och det blir även musik med Sara Parkman och poesi.

– Jag hoppas att dagarna kan ge oss – både som deltagare och arrangörer – nya insikter och ambitioner att navigera efter, i både vardag, och om möjligt, i det gemensamma samhällslivet, där platser, naturresurser och människor ofta ställs mot varandra på ett begripligt men mycket svårt sätt. Kanske handlar dagarna om de gemensamma resurser som jorden gett oss och om hur det krigas, fördelas och brukas mellan oss levande? Det låter dramatiskt, men vi ingår alla på ett eller annat sätt i detta och förhoppningsvis kan dagarna hjälpa oss i någon riktning. Vi börjar här, en stund i Ställberg med omnejd, så får vi se vad vi finner, säger Carl-Oscar Sjögren, en av arrangörerna.

Fullständigt program för dagarna finns på www.stallbergsgruva.se

Att_återta_det_levande

Presskontakter, Ställbergs gruva:
Jonas Gren, arrangör, författare, delägare av Ställbergs gruva.
070-5701783, jonasmejl@gmail.com

Carl-Oscar Sjögren, arrangör, konstnärlig ledare och delägare Ställbergs gruva.
073-5676090, carloscar@stallbergsgruva.se

Presskontakt, Rikkenstorp:
Joel Holmdahl, 073-1509682, info@rikkenstorp.se

Kommentarerna är avstängda