News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Stadra

Kopparbergare på vift

14-07-25
Stadra-086-2

Den gångna söndagen for ett 40-tal Kopparbergare (arrangerat av SPF och föreningen Norden), till Stadra för att se Agneta Pleijels, Magnus Wetterholms och Johan Bernanders nya pjäs om 1600-talsdamen Agneta Horns hårda liv under Sveriges mest krigiska tid med titeln: ”Efter mitt eget huvud”

Stadra-002-2

Det var ett innehållsrikt och väldokumenterat teaterstycke som lyckades hålla åskådare i alla åldrar och t.o.m. från olika språkområden i sitt dramaturgiska band och detta under flera timmar.

Stadra-003-2

Under pausen njöt publiken som vanligt av kaffe, 1600-talskaka och Stadras bedårade läge,

Stadra-085-2

Stadra-087-2

innan Agneta Horn fortsätter att berätta om sitt besvärliga liv, som föräldralöst krigsbarn i ett utarmat och krigshärjat Europa. och detta trots att hon var Axel Oxelstjärnas barnbarn och den unga Drottning Kristinas väninna. Det viktiga temat, som titeln på denna 1600-talsfresk utlovar ”Efter mitt eget huvud” speglas i båda dessa kvinnors liv och erfarenheter. Drottning Kristina abdikerar och Agneta Horn kämpar hårt för att få gifta sig med den man som hon vill ha, mot alla ståndsregler och bestämmande män och kvinnor i hennes omgivning. Här ett exempel på Drottning Kristina, som spelar schack med den franske filosofen Descartes och samtidigt får insikter om livet.

stadra2-006-2

Det går visserligen att framhäva varje skådespelares utmärkta rolltolkning, men eftersom hela ensemblen bjuder på ett enastående samspel, där även sju barn ingår, bör den prestationen framhävas. Hela eftermiddagen var en upplevelse.

Text och foto: Monika Käller

Kommentarerna är avstängda