News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

SPF Seniorerna Tuna-Säter på utflykt till Kopparberg

SPF Seniorerna Tuna-Säter på utflykt till Kopparberg

15-06-14
Det var sommarens första dag, regnet stod som spön i backen, kalla vindar svepte runt knuten när en grupp medlemmar från SPF Seniorerna Tuna-Säter steg ombord på bussen för en färd till Kopparberg. Trots det trista vädret kände alla lite spänning och förväntan och såg med glädje fram emot vad dagen skulle ge. Bussen kom allt närmare Kopparberg, regnet upphörde och himlen fick fler och fler blå fläckar. Vid första uppehållet, ”Klacken’, glimtade solen fram och där bjöds på gott förmiddagskaffe och en härlig utsikt över trakten kring Kopparberg.

20150601_112314-(2)

Färden fortsatte och nästa uppehåll var Hembygdsmuseet i Kopparberg, där vi blev väl mottagna av Hembygdsföreningen och guidades runt på deras olika museer, på ett kunnigt och entusiastiskt sätt, av några av medlemmarna. Bl.a. har man ett rikt utrustat allmogemuseum, ett postmuseum som visar historien om det kända treskilling bancomärket som stämplades i Kopparberg den 13 juli 1857. I dag lär det vara värt ca 16 miljoner kr. Vidare finns ett fotomuseum i en fotoateljé som ligger kvar på sin ursprungliga plats från 1870-talet, och man har även en komplett skomakar- och guldsmedsverkstad. För att visa gruvnäringens stora betydelse för trakten så är Kaveltorpsmuseet under uppbyggnad och här håller man på att färdigställa en intressant och detaljrik miniatyr av gruvområdet.

Därefter blev det en kort promenad upp till den vackra, lite annorlunda kyrkan, som har sina fasader belagda med rödfärgade träspån. En guide berättade på ett fängslande sätt kyrkans hela historia.
Så hade det blivit dags för lunch och bussen rullade iväg mot Värdshuset Älgen, strax utanför Kopparberg, Mätta och glada efter den goda lunchen styrde vi sedan kosan mot Västra Löa och Perssons Magasin. Ett gammalt, vackert beläget, sädesmagasin, hade gjorts om till en typ av konstnärsbutik. Där fanns fint konsthantverk av olika slag, ett konstgalleri samt en loppis. I ett mindre hus fanns också ett litet sött och inbjudande kafé.

Under hemfärden gladdes alla åt den trevliga och intressanta resan. Kopparberg, som de flesta tidigare bara åkt igenom eller förbi, hade ju så mycket att vackert att visa och berätta om livet i Bergslagen från förr och nu. Resan hade planerats och, som alltid, genomförts på ett så fint sätt av Ulla, som varit vår reseledare under många oförglömliga resor.

Text och foto: Anna Fryk
BORLÄNGE

Kommentarerna är avstängda