News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

SPF har startat höstens verksamhet

SPF har startat höstens verksamhet

2017-09-16
SPF:s ordförande, Birgitta Palm Andersson, hälsade ett 20-tal medlemmar välkomna till Stora Gården.

IMG_8420_650px-1

Hon presenterade dagens föredraghållare Sven Olof Hellgren. Han skulle prata om äldres utsatthet för bedrägerier i dagens samhälle.

IMG_8402_650px-1

Sven Olof har varit polis i 42 år och har därmed stor erfarenhet om de mer eller mindre uppfinningsrika metoderna till bedrägerier.
Det finns ett stort mörkertal när det gäller bredrägerier mot äldre. Många anmäler inte till polisen då de skäms för att ha blivit lurade.

IMG_8407_650px-1

Sven Olof Hellgren pratade om vad man skall tänka på när man använder sitt kort i olika sammanhang. Står någon väldigt nära vid automaten kan man erbjuda personen att gå före efter som hen verkar ha bråttom. När du betalar i kassan i affären skall man ha kundvagnen mellan sig och nästa kund så kan man i lugn och ro slå sin kod.
Släpp aldrig in någon hantverkar i din lägenhet utan att personen kan visa leg och du ringt upp hyresvärden och kollat behörighet.. En person med dåligt samvete är borta när du återkommer till dörren.
Ringer någon som du inte vill prata med så lägg på luren. Svara aldrig ja i ett samtal som du inte är säker på var det kommer ifrån.
Han gav massor av goda råd hur man skall bete sig i olika situationer.
Det känns konstigt att hela tiden var misstänksam mot sin nästa men det är faktum idag och bara att anpassa sig.
Sven Olof pratade också om fallolyckor som blir allt vanligare bland äldre personer. Många gånger kan balansen påverkas av kombination av olika mediciner som man intar. Hans förslag var att gå till Apoteket och be om hjälp att gå igenom intaget. Rådgivningen är gratis för pensionärer.
Som avslutning på en mycket intressant och innehållsrik information berättade han följande.
Oprovocerat våld drabbar främst män på krogen eller kvinnor i tvättstugan. En lösning på problemet vore att kvinnorna gick på krogen och männen till tvättstugan.

IMG_8412_650px-1

Birgitta tackade Sven Olof Hellgren för de många goda råden åhörarna delgetts.
Kaffe och smörgås serverades. Pratet kring borden var livligt med anledninga av dagens råd för vår säkerhet.
Lottdragning avslutade eftermiddagen och det var dags att åka hem i regnet.

Text:Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda