News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Spelträff på Abrahamsgården i Kopparberg

Spelträff på Abrahamsgården i Kopparberg

19-02-24

Varje februari samlas Ljusnarsbergarnas Spelmän och andra spelmän runt omkring till Spelträff. I år var träffen åttonde gången och sjätte gången på Abrahamsgården. Någon hade kommit från Frövi, andra från Ludvika.

Spelandet började med bestämda låtar och Mats Lindström ledde de sju första stycken. Sedan satt han sig ner och sa: ”frispel”. Det betydde att vem som helst kan börja med en låt och de som kan, hänger på. Inga hade noter framför sig och ingen dirigent syntes till. Det blev en meditativ stämning även för oss, som bara lyssnade detta vackra och inspirerande spelande. Musiken kröp under skinnet och fick mig att slappna av helt.

Det fanns många fler musiker än vi var i publik, men vi som var, hade ett brett åldersspann.

Mira Johansen Melin har spelat redan länge. Som fyraårig hade hon lyssnat på en spelman och efter det gjorde hon en fiol av kartong åt sin pappa. Hon började själv spela när hon var fem. Idag började hon med en låt, som få kände till. Så småningom följde flera hennes spel. Åh, så stämningsfullt!

Kristina Larsson Sköld spelar fiol och äger Abrahamsgården. Ett härligt hus att fylla med kultur.

Björnhild Wesenberg har flyttat från Norge till ett ärvt torp i Bångbro för ett halvt år sedan. Hon trivs här i byn och spelar altfiol och fiol idag.

Rose-Marie Lindström och Linus Kalajoki tog hand om fikat.

Åsa Hedberg tecknade och lyssnade.

Lena och Uno dansade

Spelträffen hade 42 deltagare detta år och oss, publiken.

Mats är ledaren för Ljusnarsbergarnas Spelmän. Jag skulle hemskt gärna få höra dem lite oftare. De spelar i kyrkan ibland. När föreningar har årsmöten, när man fyller jämt eller när något annat trevligt händer, kan man fråga om inte spelmännen kan ställa upp.

Ljusnarsbergarnas Spelmän har en facebooksida

Text och foto Minna Roselli

Kommentarerna är avstängda