News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Spelmansträff i Församlingshemmet

Spelmansträff i Församlingshemmet

15-10-18

DSC00446b

Varje år vid den här tiden bjuder Bergslagernas Spelmansgille in till en spelträff i Ljusnarsbergs församlingshem och så skedde också i år.
Det ären 70-årig tradition som sträcker sig tillbaka till Carl-Erik Hartmans tid, berättar Jeanette Lindmark. Fast på den tiden höll man till i Laxbrogården och senare i Stora Gården och tidpunkten var den andra marknadsdagen.
Sen nittiotalet har träffarna hållits i församlingshemmet och tidpunkten har förskjutits till några veckor efter marknaden.

DSC00445b

Själva kärnan i Bergslagernas Spelmansgille består av ungefär 12 personer som regelbundet deltar i de spelmansträffar och och stämmor som gillet arrangerar. Men eftersom träffarna är populära kommer också många mera långväga spelmän till dem.
Det kommer folk från Karlstad, Örebro med flera ställen, berättar Jeanette, och totalt var vi nog cirka 35 stycken som deltog nu senast.

DSC00448b

Som vanligt inleddes träffen med allspel, där olika låtar och tonart lottas fram ur en korg, och olika spelmän turas om att leda spelet. Allspelet följs sen av buskspel, då spontana grupperingar spelar olika låtar. Vid buskspelet utnyttjar grupperna de olika lokaler som står till buds i församlingshemmet, även köket och vestibulen.

DSC00444b

Vi spelar huvudsakligen låtar som skapats i vår del av Bergslagen, och vi samarbetar en hel del med Hjulsjö Kuntera som har en helt lokal repertoar med mycket eget material.
På spelträffarna i församlingshemmet bjuder Spelmansgillet på fika, medan var och en får ta med sig egen mat.
En liten åhörarskara brukar också hitta till spelmansträffarna, och så också denna gång. Det var roligt att det kom så pass många, trots att vi varit lite dåliga på att göra reklam för oss, avslutar Jeanette Lindmark.

Text Björn Öringbäck, foto Sture Ekmark

 

Kommentarerna är avstängda