News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Sommartid och normaltid okt-nov 2020

Sommartid och normaltid okt-nov 2020

2020-11-06

Sommartid eller normaltid om vi får rätt tid. Förklaring följer! Rättesnöre eller visare är vad det handlar om. Blir man visare om man har rätt snöre? Det är inte så man skall se det utan se där skuggan faller. Ni kommer ihåg 6 april 1980 när soluren gick fel en hel timme. Då var det ett antal människor som var ute och vred fram soluret en timme. Nu finns det inte så många solur. För det finns inga digitala solur.☺ Solur är väl ett analogt ur? Det har visare och urtavla, men utan oro och går ej att rucka.

Nu till Kyrkan som invigdes 1635 och byggdes ut 1696. Tänk om man fick komma upp i kyrktornet och ta kort från toppen. Det vore toppen!

Där finns det ett solur som kanske går fel. Fel, gick fel. Nu efter 25 oktober är det nästan rätt igen. En lite justering behövs.

Soluret visar tiden några minuter över elva, fast klockan är egentligen så är den några minuter över tolv, för sommartid gällde då fotot togs.

Visaren visar lite fel. Eventuellt en ny rätt visare för att få rättvisare tid? Det kan också vara att kyrkan och soluret inte står helt i söder. Tror att det är så. Kyrkan ligger 100 meter väster om 15:e längdgraden så tidsfaktorn är med andra ord försumbar. Men, det kan vara så att soluret är uppsatt före 1 januari 1879. Då fick vi nämligen gemensam tid i Sverige.

Nu är det vintertid och soluret går nästan rätt igen!

Kanske visar detta solur visar eventuellt lokaltiden sedan förr.

Den nu rätta tiden går vid 15:e längdgraden och den är bara 100 meter österut. Om man tänker på att Sverige är brett så blir tidsskillnaden: Kataja, Haparanda kommun, Norrbotten koordinater 24°10′0″Ö och: Stora Drammen, Strömstads kommun, Bohuslän koordinater 10°57′27″Ö Det blir 13 längdgrader gånger 4 minuter och tidsskillnaden är då 52 minuter. (Norge har mycket större skillnad. Hela 26 längdgrader, dubbelt mot Sverige.) Ska det vara så noga? Nej egentligen inte. När det är mulet eller mörk så är tiden ovidkommande. Har jag rätt eller fel? Det får tiden utvisa, om det kommer några rättelser. Ur Shakespeares verk Ur led är tiden: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen Läran om solur heter: Gnomonik https://sv.wikipedia.org/wiki/Gnomonik

Bild och text: Bo Kempegård med hjälp från A till Ö. 

Kommentarerna är avstängda