News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Sommarlovsentreprenörer 2014

Uppstart för sommarlovsentreprenörerna

14-05-20

Nu under helgen har det varit uppstart för den verksamhet, som kallas sommarlovsentreprenörerna. Mycket förenklat kan man säga att i stället för att stå i kö för att få ett sommarjobb, så fixar man ett själv. Men riktigt så enkelt är det förstås inte. Man måste ha en affärsidé, man måste utreda förutsättningarna, sätta upp realistiska mål, marknadsföra sitt ”företag” mm mm.

Det är här som Karin Wouda och Susanne Lind kommer in i sammanhanget. De båda handleder ungdomarna på deras väg mot enreprenörskapet, och de här två dagarna används till en kickoff. Senare, när skolan är slut, följer en vecka med ytterligare förberedelser och studier innan det är dags för ”skarpt läge”.

Å

rets uppstartdagar var förlagda till kommunhuset, men just när Kopparbergarn kom på besök hade Karin Wouda lagt ett arbetspass ute på gräsmattan där man nötte in ord och begrepp som aktualiserats i samband med entreprenörsutbildningen.

Annars skedde arbetet inne i ett mindre sammanträdesrum, där blädderblockspapper uppsatta på väggarna vittnade om elevernas kreativitet och förmåga att gestalta sina tankar.

Under en fikapaus blev det också tillfälle att prata med några av ungdomarna och höra dem berätta om sina planer.

Yvette har tänkt sig en danskurs för mellanstadiebarn, Ronja vill ägna sig åt caféverksamhet. Victor och Elias ska framställa törestickor och sälja dem under Guldrush och två iranska bröder tänker erbjuda översättning mellan persiska och svenska. Det finns ett verkligt behov av detta, säger de.

Det är första året som vi har kickoff redan i maj, säger Susanne Lind. Vi tror att det är bra om ungdomarnas idéer får tid att mogna, kanske behöver något kompletteras eller ändras. Det är också bra att föräldrarna är med på vad som händer. Redan i dag (söndag) på eftermiddan kommer föräldrarna hit och kommer att lösa en del uppgifter tillsammans med sina barn.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda