News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Skydd mot rovdjursangrepp

Hur skyddar man sin hund mot rovdjur?

2018-11-28

Ja inne i tätare bebyggelse är det kanske inte något större problem, men ute i den riktiga glesbygden känner sig hundägare oroliga främst för att vargen ska ge sig på deras husdjur. Jägare och andra som rör sig i skog och mark med sina hundar kan behöva skydda dessa mot attacker.

Brukshunds klubben hade en träff på tingshuset i torsdags och lyssnade till ett föredrag av Jens Frank från Grimsö forskningsanstalt. Han berättade om hur man undviker rovdjurs attacker på tamdjur, främst hundar.

Han visade bilder hur det går till, som att använda olika täcken på sina hundar. Det kan till exempel vara eltäcken samt vad han benämner som vildsvinstäcken med stora taggar på.

I en by i Norrland kom det in en strövarvarg in i byn och hur man än försökte driva ut den kom den tillbaka. Det visade sig att det var en löptik som vargen var intresserad av. Några mystiska röda prickar i snön ute på sjön berodde på att en granne hade släppt ut sin kastrerade hund för att rasta sig och den och vargen lekte ute på sjön. En annan granne släppte då ut sin okastrerade hund men den blev direkt angripen av vargen.

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda