News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Skolteater 15

Serendip i skolan

15-03-27

teater3

Teater Barbara från Stockholm gästade på torsdagen Kopparberg, där Kyrkbackskolans högstadieelever fick ta del av Serendip, som är en gammal arabisk-persisk saga.

Sagan handlar om tre, rätt så bortskämda kungasöner, som ska skaffa sig värdighet att ta över ansvaret för att leda landet. Därför ger de sig ut i världen för att söka ett elixir, som ska befria landet från drakar och onda havsmonster. Under sitt sökande upplever de en massa olika saker, men det åtråvärda elixiret lyckas de inte finna. Ändå visar det sig, att när de besvikna återvänder till hemlandet har de i alla fall fått den värdighet de behöver för att ta över landets styre.

teater

Teaterföreställningen innehåller ett 20-tal rollfigurer, som de tre skådespelarna växlar emellan i ett flygande tempo.

teater2

Carina Jungroth, Johan Ehn och Anders Jansson heter skådespelarna, som på ett medryckande sätt tar med sig publiken i hisnande äventyr. I bakgrunden finns också en stor duk, där animationer och filmade avsnitt kan visas.

Sagan är definitivt underhållande, men har också ett inbyggt budskap.

Det vi drömmer om, och strävar mot, är inte alltid möjligt att uppnå, men sökandet kan i bästa fall leda till andra värdefulla resultat. Detta fenomen har fått namnet serpendipitet, och för att förklara vad det innebär, brukar man ta forskaren Alexander Flemming. Han forskade om bakterier och upptäckte av en ren slump, att bakterierna inte trivdes runt en slarvigt diskad skål. Flemming förstod att det berodde på mögelsvamparna som bildats i skålen. Pennicillinet var uppfunnet, och Nobelpriset på väg!

Också i skolan, såväl som i vardagslivet, kan man lära sig saker helt vid sidan om vägen mot det tänkta målet. Även om inte sådant oplanerat lärande ger nya nobelpris, leder det ändå oftast till nya utvecklingsmöjligheter och breddad livserfarenhet.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda