News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Skolavslutning 2014

Skolavslutning med många stipendier

14-06-13
_DSC8126

Det är inte så lätt att vara skolelev nu för tiden. Ofta blir man påmind om att svenska elever presterar sämre än sina jämnåriga i andra länder och inom Sverige har Ljusnarsberg beskrivits som en av de sämre skolkommunerna.

_DSC8156

Rektor Ewa Wikström klädd i Jämtlandsdräkt nämnde också de negativa rapporterna i sitt tal men påpekade att det finns också så många positiva saker att säga om vår skola och våra elever. Bland annat nämnde hon det faktum att våra elever känner sig trygga i sin vardag och hon framhöll att mycket sång och musik bidrar till trivseln.
– Många av er i nian har jag följt ända sen ni var ett år och började i förskolan, och det känns lite speciellt, sa hon bland annat.

_DSC8139

Att folket i Ljusnarsberg uppskattar sina barn och ungdomar står också helt klart. Vid Kyrkbackskolans avslutning på fredagen var kyrkan överfull, bokstavligen talat från golv till tak, då även läktarna var fulla av åskådare, och många fick stå i gångarna. Ett annat bevis för invånarnas uppskattning är att det i år utdelades flera stipendier än vanligt.

_DSC8174

Kopparbergs Rotaryklubb delade ut stipendier i klasserna sju, åtta och nio till elever som visat bra resultat i matematik, och Internettidningen Kopparbergarn premierade två elever som särskilt utmärkt sig inom skolans kulturbärande ämnen.
Margareta Svenson, som verkställde utdelningen av Rotarys stipendier, berättade för Kopparbergarn att man med detta vill främja ett större intresse för matematikstudier och att man givetvis tagit intryck av PISA-rapporten. Detta var första utdelningen, men man planerar att återkomma årligen. Årets mottagare blev Hampus Eriksson i sjuan, Andreas Zedig i åttan och Madeleine Andersson i nian.

_DSC8180

Kopparbergarn kallar sina återkommande ungdomssatsningar för ”uppmuntrings- och utvecklingsstipendier” och den här gången var det Lilly Röök Sahlin och Yvette Ebbink i 9A som fick ta emot varsitt, inte bara för sitt arbete i skolans kulturbärande verksamhet, utan också för personliga framträdanden på det musikaliska området.
Inger Aftonljus var Kopparbergarns representant i kyrkan och nu låter vi henne utveckla tankarna kring det där med ”kulturbärande”.
– Kultur är ett vitt begrepp, säger hon. Musik, sång, dans och scenuppträdanden hör förstås dit, men skapande arbete med bild och form är ett ofta förbisett område som bör lyftas fram, liksom slöjd och hantverkskonst. Att använda språket för att i fri eller bunden form uttrycka känslor, tankar och stämningar är också kultur och även traditionellt berättande.

_DSC8195

Ett stipendium i svenska och religionskunskap, instiftat av Sverker Edgren, delades också ut, och de lyckliga mottagarna heter Isah och Moa.

_DSC8168

Sedan några år tillbaka delar också Ljusnarsbergs Industri och Hantverksförening ut stipendier till elever som varit framgångsrika i praktiska ämnen och den här gången blev det Elias Larsson och Madeleine Andersson som fick motta utmärkelsen av Jeanet van Dam.

_DSC8201

Andreas Bäcker, Alicia Lagerlöf, Frida Aspelin och Viktor Hägg fick motta kamratstipendium. Även bland sexorna delades kamratstipendier ut.

Förutom alla stipendieutdelningarna var det, precis som rektor sa inledningsvis, en hel del sång och musik.

_DSC8132

Solosång av Lilly Röök Sahlin

_DSC8141

och Frida Aspelin

_DSC8160

Yvette och Emma spelade Bellmans ”Opp Amaryllis!” på tvärflöjt.

_DSC8143

Benjamin Nielsen framförde ”My favorite Things” ur Sound of musik.

_DSC8205

Alla niorna fick komma fram på scenen för att där ta emot sina betyg och få avskedskramen av skolans representanter och efter sommarpsalmen var det äntligen dags att få storma ut för att njuta av sommarlovets frihet.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda