News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Skidstadion i Kopparberg

Skidstadion i Kopparberg

2024-01-13


Finnkullbergets naturreservat är platsen. Vita toppluvor på stolparna.


Ett motorljud hörs. Får man åka med brummande fordon här? En snöskoterförare kommer farande. Jag slog hejd på den välklädde personen. Ingen fara sa mannen i masken. Vem där?


Jo, det var Torgny Allén.
– Är du ensam?
– Ja, jag är mol allena, sa han med ett skratt.
– Hoppa på, sa Torgny, så ser du hur det blir när det blir åkbart. Vaa?
– Ska jag åka baklänges?


– Ja, annars kan du inte fotografera spåret. Och så vill jag ha ryggen fri, sa han med ett skratt. Det blir som på Vasaloppet när de har direktsändning första söndagen i mars. 9 mil baklänges. Här blir det bara 2,7 kilometer. Det vill säga bara tre procent av Vasaloppet. Spårsläden väger totalt 50 kg så det blir bra tryck. Otroligt fint område som är öppet och gratis för oss alla. Sommar som vinter. Sveriges finaste ”stadsnära” område?


Efter välförrättat värv och varv pustar Torgny ut.


Spårvidden är 15 cm och varje spår är 7,5 cm. Dags att klämma lagg som på Hedenhös tid. Det vill säga klassisk åkning. Nu är det fritt fram. Men, här är det ingen fristil (skejtning) utan bara vacker åkning. Full fart och ur spår om det är någon som vill fara fram fortare. ”På Spåret” är ett TV-program på fredagar men är något helt annat än spåren vid Skidstadion i Kopparberg.


Skidstadions start och målstuga med information.
– Det här blev skidbra, sa Torgny.
Åkriktningen? Medurs eller moturs? Alltid moturs. Hur ska den uppväxande generationen veta vad som menas med detta? De har väl inga runda ur. Eller hur? De tar upp mobilen och tittar. Bara arabiska siffror. Romerska siffror på en äldre klocka måste vara ett litet helsike för de unga. 


Ny energisnål LED-belysning så även mörkrädda törs åka nu. Upplysningens tid äro mellan klockan 15 och 21. Därefter nattinatti.


Invigningsloppet 3 januari 1967 å KOPPARBERGS ELLJUSSPÅR. Nr 20 är Gunnar Åkerström boende i Kopparberg. Det kanske finns fler som är välkända. Skriv i så fall i ”Kommentera”.

Nu är det både för enstaka och för många att staka sig framåt. 33,3 varv här så är Vasaloppet avklarat före mars.
PS. Torgny har tillstånd att framföra snöskotern.

Gott Nytt skidspÅr!

Text och foto: Bo Kempegård

Kommentarerna är avstängda