News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Sittande Pilgrimsvandring

Sittande Pilgrimsvandring

2018-04-20

Ulf Luthman från Arboga har vandrat pilgrimsleden, Jakobsleden, till Santiago de Compostela tre gånger.

IMG_1494_redigerad-1

Jakobsleden har fått namnet efter Jesus lärjunge Jakob som kristnade delar av Spanien och vars reliker man skall möte vid målet.
Internationella gruppen i Ljusmarsbergs Församling hade bjudit in Ulf till Församlingshemmet för en visuell vandring efter leden.

IMG_1497_redigerad-1

2005 vandrade Ulf leden för första gången. Han var dåligt påläst och kände att han behövde lära sig mer och gör om vandringen. Efter 5 års noga förberedelser vandrade han leden igen. Det var efter den vandringen han skrev guideboken och planerade en tredje vandring som han gått. Nästa år har han planer för nästa pilgrimsvandring.

IMG_1511_redigerad-1

Det finns flera platser i Frankrike som man kan starta ifrån. Ulf har startat den 80 mil långa vandringen från en liten stad i Sydfrankrike så det börjar med att gå över Pyrenéerna.
Ulf rekommenderade att dela upp sträckan i 2,5 mil/per dag. Men det är ingen vandring som skall klaras av så snabbt som möjligt så det är lämpligt att avsätta ca 4 veckor. Det är viktigt att ta till sig naturupplevelser. Som vandrare hinner man meditera över livet. Han menar att de första dagarna tänker man mycket på sitt vardagsliv men sedan lämnar man det och njuter av vandringen.

IMG_1503_650px-1

Vandraren får uppleva många naturtyper. Högplatåer med sparsam växtlighet varvas med jordbrukslandskap. Sista sträckan är bergig och det regnar mycket.

IMG_1506_650px-1

Det är en fantastisk känsla att veta att det har gått människor samma väg i över tusen år och man känner en stark samhörighet med de andra vandrarna.
Många vandrar ensamma. Det är ingen risk för en ensam kvinna att gå leden.

IMG_1505_650px-1

Ulf träffade en kvinna som gått tillsammans med sin åsna från östra Frankrike. Hon hade varit på väg i 3,5 månader.

IMG_1504_650px-1

Han mötte också en annan kvinna som vandrade tillbaka till utgångspunkten efter att hon besökt Santiago de Compostela

IMG_1500_redigerad-1

Vandrarna går av olika anledningar. Några för att få syndernas förlåtelse och några för att tacka för att livet givit något gott. För många är vandringen en kulturhistorisk vandring. Det beräknas att ca 45% gör vandringen av religiösa skäl. Alla har dock samma mål och det är en mäktig upplevelse att känna samhörighet med så många männsikor.
Målet är att besöka Jakobs grav i Catedralen i Santiago de Compostele. (Legenden om varför Jakob kom till Spanien går att googla fram.)

Där vandringen startar tilldelas man ett pilgrimspass. Det ger tillträde till de enkla härbärgena som finns efter leden och andra förmåner. Man får t.ex. en trerätters middag på kvällen för mellan 90:- och 100:-.

IMG_1508_650px-1

Målet för alla är Catedralen i Santiago de Compostela där man deltar i en gemensam mässa och måltid som stärker känslan av sammanhållning mellan pilgrimsvandrarna. Kryptan där relikerna efter Jakob förvaras är det definitiva slutet på vandringen.

IMG_1514_650px-1

Ulf Luthman fick en varm applåd och Birgitha Hermansson tackade med en blomma.

En stund med många frågor till Ulf vidtog. Allt från skavsår till bästa tid för vandring fick svar. Han fick svara på vilka sängkläder som var lämpliga och hur frukosten ordnades.

IMG_1517_650px-1

Charlotta Storbacka, präst i Lindesberg, fick möjlighet att berätta om två pilgrimsvandringar som kommer att ske i vår närhet under försommaren. 16-20 juni sker en vandring från Arboga till Guldsmedshyttan. Det är 12:e året den genomförs. Den 5 maj går man runt Lindesjön. Vill man veta mer går det att ta kontakt med Linde Bergslags Församling.

Kvällen avslutades med kaffe och hembakt bröd. Det inbjöd också till ett gott samtal.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda