News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Simskola i Hörken

Simskola i Hörken

14-07-11
Äntligen kom sommarvärmen och med den även sommarsimskolorna vid våra badstränder. Att lära sina barn simma är en billig livförsäkring och skolan har som uppdrag att se till att alla elever lär sig simma. I skolans årskurs sex ska alla barn enligt läroplanen vara simkunniga och kunna hantera nödsituationer vid vatten. Men många av de barn som drunknar gör det i betydligt lägre åldrar på grund av att de helt enkelt inte lärt sig simma ännu, och som förälder är det inte lätt att ha 100% uppsikt.

horken-simskola1

Då är det ju bra att vi har engagerade Emma Kalajoki med assistent som lär våra barn simma, helt kostnadsfritt. Förra veckan var det simskola vid Sågdammen. Denna vecka var det vid Grönuddens badplats i Hörken. Som vanligt är ICA:s anslagstavla en pålitlig plats att hitta information om liknande arrangemang.

horken-simskola2

Vi hade tur med vädret och mot slutet av veckan kunde man mäta uppemot 18 grader i det grunda vattnet, sedan hur korrekt den termometern var är ju svårt att säga. Det var i all fall en hel del huttrande när vinden friskade i, men det gick bra ändå. Grönuddens badplats är mycket långgrund vilket både gör vattnet varmare och underlättar för de små barnen att lära sig simma.

horken-simskola3

Barnen delades in i tre grupper efter kunskapsnivå. Lek & Plask för de minsta där man övar vattenvana, Simma-gruppen där man övar arm- och bentag och att börja simma på riktigt, med och utan flythjälpmedel samt Märkestagare som är en grupp för de barn som redan kan simma och vill ta märken. Under torsdagen var det över 30 barn på plats och antalet vuxna minst lika många.

horken-simskola4

Simskolan genomfördes med två pass per dag, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Under hela veckan fanns fika att köpa i en liten provisorisk ”kiosk”. På tisdagen åkte hela simskolan till Ludvika simhall och tränade där, på onsdagen tränades livräddning och på torsdagen lärde sig barnen om hur man skyddar sig från solen. Ett aktuellt ämne då vi var en och annan förälder som satt och led i skuggan med rosa-lila axlar efter de första dagarna. Man kommer ihåg barnen med tänker inte alltid på sig själv.

solmarke(Solmärket)
På tal om att tänka på sig själv. På torsdag kväll var det simborgarmärkestagning för vuxna vid badet. Något som kan vara värt att tänka på om man inte simmat på länge. Många av de vuxna som drunknar faller ur fritidsbåtar i vanliga insjöar och har inte flytväst eftersom de är övertygade om att de kan simma – trots att de kanske inte simmat någon längre sträcka på 20-30 år. När simmade du 200 meter senast?

Simskolan avslutas på fredagen med avslutning och fika.

Text och foto Åsa Rosenberg

Kommentarerna är avstängda