News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Seniordagar i Ljusnarsbergs kommun

Seniordagar i Ljusnarsbergs kommun

Pressinformation

Internationella äldredagen uppmärksammas med seniorbio 30/9 & seniordag 1/10 i Ljusnarsberg.

FN har utropat den 1 oktober till internationella äldredagen. I Sverige uppmärksammas internationella äldredagen med kampanjdagen ”Bättre balans”. Syftet är att synliggöra risker för äldre i vardagen och vilka åtgärder man kan vidta för att undvika olyckor.

Fallskador kostar Örebro län 726 miljoner kronor i alla åldrar under 2014 men det är främst de äldre som dominerar i statistiken. Kostnader för äldres fallolyckor i hela landet ligger på 9,5 miljarder/år.

Kampanjen ”Bättre balans” leds nationellt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med en rad lokala samarbetspartners runt om i hela Sverige. Årets kampanj, som går för sjätte gången har temat ”Träning och aktivitet”. Forskning har visat att till och med de som är äldre än 90 år kan öka sin muskelstyrka väsentligt tack vare styrketräning. Fysisk aktivitet är nödvändigt för skelettet men har även positiva effekter på kondition, muskelstyrka och koordination, vilket kan minska risken för frakturer.

Ljusnarsbergs kommun arrangerar Seniordagar den 30 september och den 1 oktober.

– Vi kommer att börja redan på onsdagen den 30:e september med att biografen visar filmen ”hundra steg från Bombay till Paris”. Innan bion finns också möjlighet att handla fika. Sedan fortsätter vi på torsdagen den 1:a oktober med ett program som erbjuder seniorer ett utbud av olika aktiviteter för att uppmuntra till goda vanor och en friskare och säkrare vardag. På Koppargårdens dagrehab avdelning kan man till exempel gå en tipspromenad, pröva på olika typer av enkel fysisk aktivitet med sjukgymnasterna, testa medicinsk yoga eller lära sig mera om kostens betydelse för en friskare och säkrare vardag. Även friskvårdsanläggningen ”Värket” kommer att finnas på plats på Koppargården för att informera om sin verksamhet. . På biblioteket finns en liten utställning med böcker som anknyter till temat ”Bättre balans”. Vi hoppas att många äldre vill komma och ta del av dagens innehåll, säger Gunilla Andersson, enhetschef Rehab/MAR i Ljusnarsbergs kommun, Susann Cederlund folhälsoutvecklare Folkhälsoteamet norra Örebro län och Barbro Karlsson Örebro läns idrottsförbund som samverkar kring arrangemanget tillsammans med Biografen, PRO och Värket.

Program för Seniordagar

För mer information, kontakta:
Gunilla Andersson, Enhetschef Rehab/MAR Ljusnarsbergs kommun
Telefon: 0580-80450
E-post: gunilla.andersson@ljusnarsberg.se
Barbro Karlsson, Örebro läns idrottsförbund
Telefon:019-17 55 32
E-post: barbro.karlsson@olif.se

Kommentarerna är avstängda